Στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να διορισθούν σε μόνιμες θέσεις 1.065 εκπαιδευτικοί το σχολικό έτος 2012-13. Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν κατά 60% από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και 40% από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία.

Υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες διοριστέοι εκπαιδευτικοί από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008 διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του υπουργείου Παιδείας ούτε φέτος απορροφώνται όλοι. Σε ορισμένες ειδικότητες (π.χ. Δάσκαλοι) όπου έχει εξαντληθεί ο κατάλογος των διοριστέων του ΑΣΕΠ, οι διορισμοί μονίμων θα γίνουν από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών.

Οι πίνακες έχουν συνταχθεί με βάση την προϋπηρεσία που αποκτήθηκε μέχρι τις 30/6/2010. Η προϋπηρεσία ύστερα από αυτή την ημερομηνία θα μετρήσει στο μέλλον, μετά τη διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

OI ANAΠΛΗΡΩΤΕΣ. Τον Ιούνιο αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για τις προσλήψεις αναπληρωτών – ωρομισθίων το σχολικό έτος 2012-2013. Ο συνολικός αριθμός των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών αναμένεται να είναι αρκετά μικρότερος από ό,τι την τρέχουσα σχολική χρονιά (το 2011-12 προσλήφθηκαν περίπου 22.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών) καθώς έχει ανακοινωθεί περικοπή των δαπανών για την πρόσληψη συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας, τον Ιούνιο αναμένεται να καλέσει:

α) Εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού.

β) Εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν μόρια πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον τελευταίο και τον προτελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εκάστου κλάδου.

γ) Εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στον συμπληρωματικό πίνακα με μηδενικά μόρια, βάσει της ημεροχρονολογίας κτήσης του πτυχίου τους.

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών και ωρομισθίων τη νέα σχολική χρονιά 2012-13 θα γίνουν από τους ενιαίους πίνακες των προσωρινών αναπληρωτών με βάση την προϋπηρεσία που αποκτήθηκε μέχρι 30/6/2010.

1. Με βάση τον Ν. 3255/2004 η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται από ενιαίο πίνακα στον οποίο κατατάσσονται, με αίτησή τους, οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί κατά σειρά που εξαρτάται από: α) σε όσους έλαβαν τη βαθμολογική βάση κατά τον τελευταίο προ της συντάξεως του ως άνω πίνακα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ένα μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση, β) σε όσους έλαβαν τη βαθμολογική βάση κατά τον αντίστοιχο προτελευταίο διαγωνισμό, μισό μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση. Οσοι υπάγονται σε περισσότερες της μιας από τις ανωτέρω περιπτώσεις λαμβάνουν αθροιστικά τα μόρια αυτών.

2. Στην εξαιρετική περίπτωση εξάντλησης του πίνακα συντάσσονται αντιστοίχως πίνακες με σειρά κατάταξης βάσει του χρόνου κτήσης του πτυχίου και, εφόσον ο χρόνος αυτός συμπίπτει για περισσότερους υποψηφίους, λαμβάνονται υπόψη διαδοχικά ο βαθμός του πτυχίου και η βαθμολογία τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

3. Η πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται από ενιαίο πίνακα ωρομισθίων, που συντάσσεται κατά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης κάθε έτος. Κάθε υποψήφιος ωρομίσθιος εκπαιδευτικός εγγράφεται στον πίνακα μόνο μιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

4. Οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας προτάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών αμέσως μετά τους υποψηφίους που είναι πολύτεκνοι εξ ιδίας οικογενείας και τους υποψηφίους που πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία και δρεπανο-μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.

5. Κατά την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, προσλαμβάνονται από τους εγγεγραμμένους στον πίνακα αυτό εκπαιδευτικοί που έχουν τρία (3) τέκνα σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) κατά κλάδο και ειδικότητα επί των εκάστοτε προσλαμβανομένων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι διατάξεις αυτές.

Η πρόσληψη των εκπαιδευτικών με τρία τέκνα και σε ποσοστό 20% γίνεται με βάση τη σειρά εγγραφής στον ανωτέρω πίνακα και εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση για πρόσληψη στις περιοχές που πραγματοποιούνται οι προσλήψεις. Οι υπαγόμενοι στις ρυθμίσεις της παρούσας περίπτωσης, για τον διορισμό των οποίων απαιτείται πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της ΣΕΛΕΤΕ (νυν ΑΣΠΑΙΤΕ) προσλαμβάνονται εφόσον κατέχουν το πτυχίο αυτό ή πτυχίο ισοδύναμο προς αυτό.