Η αποσύνδεση των επιδομάτων και των συντάξεων από τη μείωση του κατώτατου μισθού, όπως αυτή θεσπίστηκε κατ’ απαίτηση της τρόικας και θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου, προβλέπεται σε τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη. Η τροπολογία εξασφαλίζει ότι δεν θα επηρεαστούν αυτόματα, όπως θα ίσχυε με την εφαρμογή του νόμου, τα σημερινά επίπεδα συντάξεων και επιδομάτων. Το ύψος ορισμένων εξ αυτών, ωστόσο, όπως το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, θα επανεξεταστεί τις επόμενες ημέρες και θα καθοριστεί με νέα εγκύκλιο, αλλά «σε σαφέστερα ευνοϊκότερο επίπεδο από ό,τι θα συνεπαγόταν η σύνδεσή του με τον νέο κατώτατο μισθό», σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι το επίδομα ανεργίας υπολογίζεται στο 60% του (εκάστοτε) βασικού μισθού, με επιπλέον προσαύξηση 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου.

Ηδη αποσαφηνίστηκε η αποσύνδεση σειράς επιδομάτων – όσα καταβάλλονται σε αναπήρους όπως το απόλυτης αναπηρίας ή το εξωιδρυματικό – από τη μείωση του κατώτατου ημερομισθίου. Με βάση τις εκτιμήσεις, ήδη 60.000 άτομα με αναπηρία θα αποφύγουν τη μείωση του εισοδήματός τους. Στις τροπολογίες προβλέπεται ρητά πως όλα τα επιδόματα αναπηρίας θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό όπως αυτός είχε διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Με την ίδια εγκύκλιο γίνεται ευνοϊκότερη η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε περίπου 350.000 άτομα. Πρόκειται για ασφαλισμένους του ΙΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους οι οποίοι καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος από την 1η Μαρτίου φέτος έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει έστω 50 ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε το τελευταίο 15μηνο, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15μήνου. Η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων που έχουν κάνει χρήση ανάλογων παλαιότερων διατάξεων παρατείνεται για ακόμη ένα έτος από τη λήξη της.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η παροχή βοήθειας στο σπίτι για άτομα μεγάλης ηλικίας, με την καθιέρωση από την 1η Σεπτεμβρίου ειδικής εισφοράς για τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Το σχετικό πρόγραμμα που είναι σε ισχύ για ανασφάλιστους και παρέχεται κυρίως από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρηματοδοτείται από φέτος από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως και τα πλασματικά έτη θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με βάση τον κατώτερο μισθό του Δεκεμβρίου της περυσινής χρονιάς. Δηλαδή, δεν θα μειωθεί τελικά το κόστος για την εξαγορά των πλασματικών ετών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα στην τροπολογία υπάρχει σειρά ρυθμίσεων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το ΤΕΑΠΑΣΑ, την εργασία παράνομων μεταναστών και την αναγνώριση χρόνων αιρετών. Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τη συνταξιοδότηση γονέων, συζύγων και αδελφών αναπήρων καθώς και για την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες (με βάση τον Νόμο 2643).