«Είναι καιρός / είναι καιρός, κινεζικέ λαέ! / Είναι καιρός, / η πλατεία είναι δική μας, / τα πόδια είναι δικά μας, / είναι καιρός να χρησιμοποιήσουμε τα πόδια μας για να πάμε / στην πλατεία και να επιλέξουμε». Για το ποίημα αυτό και μερικά μηνύματα που είχε στείλει μέσω του ιντερνετικού Skype ο 59χρονος Ζου Γιουφού, από την πόλη Χανγκζού της Κίνας, δικάστηκε χθες με την κατηγορία ότι «προέτρεψε για την ανατροπή της κρατικής εξουσίας».

Στη δίκη, η οποία διήρκεσε μόλις δύο ώρες χθες το πρωί – η απόφαση θα εκδοθεί τον Φεβρουάριο -, το παραπάνω ποίημα ήταν το κύριο στοιχείο κατηγορίας της Εισαγγελίας. «Αν δεν ήταν αυτό το ποίημα, ίσως να μην τον είχαν συλλάβει», σχολίασε ο δικηγόρος του. Και η αλήθεια είναι ότι η λέξη «πλατεία» μπορεί να αποτελεί… ανατρεπτική αναφορά στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, κέντρο των διαδηλώσεων του 1989 υπέρ της δημοκρατίας. Ανάμεσα στα άλλα στοιχεία του κατηγορητηρίου είναι η συμμετοχή του Ζου στο εκτός νόμου Δημοκρατικό Κόμμα της Κίνας, συνεντεύξεις που είχε δώσει για πολιτικά ζητήματα και οι εκκλήσεις του για δωρεές υπέρ πολιτικών κρατουμένων. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι το ποίημά του ισοδυναμεί με «εξώθηση σε ανατροπή», επιχειρηματολογώντας ότι δεν καλεί στην πραγματικότητα σε κάποια συγκέντρωση, αφού προφανώς οι αναγνώστες του βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις και πλατείες και στο ποίημα δεν προσδιορίζεται κάποια συγκεκριμένη στιγμή ή πλατεία, ενώ επισήμανε επίσης ότι δεν υφίσταται νομική απαγόρευση να πάει κάποιος σε μια πλατεία, όλοι έχουν δικαίωμα να περπατούν στις πλατείες…

Ο Ζου Γιουφού συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο της καταστολής των διαφωνούντων από τις κινεζικές Αρχές, οι οποίες ήθελαν να αποτρέψουν πάση θυσία μια Επανάσταση του Γιασεμιού μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης. Είχε συμμετάσχει το 1979 στο κίνημα του Τοίχου της Δημοκρατίας και έχει μείνει συνολικά εννέα χρόνια στη φυλακή έπειτα από δύο προηγούμενες καταδίκες του – σε επτά χρόνια το 1999, επειδή συμμετείχε στη δημιουργία του περιοδικού «Αντιπολιτευόμενο Κόμμα» και στην ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος της Κίνας, και σε δύο χρόνια το 2007, επειδή έσπρωξε έναν αστυνομικό στη διάρκεια σύλληψής του.

Τώρα οι προοπτικές δεν είναι καλές. Η σύζυγος του Ζου, η Τζιάνγκ Χανγκλί, λέει πως φοβάται ότι θα επιβληθεί και στον άνδρα της μια βαριά ποινή, όπως αυτές των εννέα ή και περισσότερων ετών κάθειρξης που επιβλήθηκαν πρόσφατα για «ανατρεπτικές δραστηριότητες» από κινεζικά δικαστήρια, τα οποία σπάνια αποφαίνονται υπέρ των κατηγορουμένων. Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν κουράζονται να στιγματίζουν τη χρησιμοποίηση από την κινεζική εξουσία των αόριστων νόμων περί «ανατροπής» για να φυλακίζει τους επικριτές της.