Ποιητικό άλμα

Είναι ποιήματα – όχι όλα – που πρωτοφιλοξενήθηκαν στα περιοδικά «αλήthεια», «Εντευκτήριο» και «Ποιητική». Και που τώρα συγκεντρώθηκαν στην παρούσα συλλογή με τον τίτλο «Το Θέαμα» από τις Εκδόσεις Διάττων. Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Βέλτσος μετά την εμβληματική του ποιητική σύνθεση «Σκιά» που μετέφρασε στα αγγλικά ο Ντέιβιντ Κόνολι, επιχειρεί ένα ακόμη ποιητικό άλμα με εμφανή την αποτίμηση του δικού του βίου, που εμπεριέχει τα πάντα και με δοκιμασία σε όλα τα είδη του γραπτού και προφορικού λόγου: διδασκαλία με γεμάτα αμφιθέατρα στο Πάντειο, τηλεοπτικές συνεντεύξεις με ορισμένους απ’ τους οξυδερκέστερους στοχαστές του καιρού μας, θεατρικά έργα όπως τον πρόσφατο μονόλογο «Ρημάζει» που διάβασε ο ίδιος και η Ρούλα Πατεράκη στο Μέγαρο Μουσικής τον περασμένο Οκτώβρη και βέβαια μάχιμη επιφυλλιδογραφία στον Τύπο με αποκορύφωμα τις «Αιχμές» του για χρόνια στα «ΝΕΑ» και τώρα στο «Βήμα». Ο Βέλτσος, περσόνα των ιδεών και των γραμμάτων, αναδιπλώνεται στην παρούσα δουλειά του με ολίγη από μελαγχολία, ενώ το θαύμα της μικρής φόρμας – αυτό που τόσο αγαπάει και υπηρετεί ο καθηγητής σαν ένας άλλος Καρλ Κράους – μας παραδίδει ποιήματα γεμάτα ένταση, υπαινιγμό, συντεταγμένη απάντηση στην επερχόμενη φθορά μας. Ιδού ένα μικρό δείγμα του πολύτιμου συμπατριώτη μου (εκ Μυκόνου κι εγώ): «Με τον μικρόκοσμο εκατοντάδων βυζιών / να συνωστίζονται στο «σαλόνι» του ιλουστρασιόν περιοδικού / λαμπρότερου απ’ την άμμο που βούλιαζε η πατούσα του Ελύτη».

Δ.Ν.Μ.

Πρώτο το Mega

Με μερίδιο 26,6% από την πίτα τηλεθέασης των βραδινών δελτίων ειδήσεων (Δευτέρα με Κυριακή), το κεντρικό δελτίο του Mega ήταν πρώτο στην προτίμηση των τηλεθεατών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία τηλεθέασης της Nielsen Media Research που δημοσιοποίησε το κανάλι. Το μερίδιο του ANT1 διαμορφώθηκε στο 24,7%, του Alpha στο 18,2%, του Star ήταν 12,9%, του Σκάι 6% και της ΝΕΤ 5,3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το κανάλι της Μεσογείων, με το κεντρικό δελτίο του Mega συντονίστηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές και ενημερώθηκαν για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Στο μεταξύ, το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 βελτίωσε τη δυναμική του μέσα σε έναν χρόνο και το μερίδιό του στο αποκαλούμενο δυναμικό κοινό (15-44 ετών) διαμορφώθηκε από το 13,9% τον Ιανουάριο του 2011 στο 21,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Χ.Ν.Ε.Ι.

Ο Εμφύλιος στην οθόνη

Μια νέα ανάγνωση των τρόπων με τους οποίους ο ελληνικός κινηματογράφος ενσωμάτωσε και διαπραγματεύτηκε την εμφύλια σύγκρουση, χρησιμοποιώντας τη μυθοπλασία και το δημιουργικό ντοκιμαντέρ, επιχειρεί να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα με τίτλο «Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανθρωποι από τον χώρο του κινηματογράφου, κοινωνιολόγοι και ιστορικοί σχολιάζουν κινηματογραφικά τεκμήρια της εποχής, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Εναρκτήρια εκδήλωση του αφιερώματος αυτού (που θα διαρκέσει από 9 έως 15 Φεβρουαρίου) είναι η στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη: η μυθοπλασία» στην οποία συμμετέχουν οι Κώστας Βρεττάκος, Μαρία Κατσουνάκη, Μαρία Κομνηνού, Πέπη Ρηγοπούλου, Τάσος Ψαρράς, Ηλίας Νικολακόπουλος. Θα ακολουθήσει τιμητική προβολή των «Κυνηγών» του Θόδωρου Αγγελόπουλου – την οποία θα προλογίσει η Εύα Κοταμανίδου – καθώς οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη του σκηνοθέτη που έφυγε πριν από μερικές ημέρες από τη ζωή.

Δ.Κ.