Κοινωνικές κατοικίες, κέντρα ημέρας αστέγων, αλλά και πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για όσους έχουν ανάγκη, είναι οι τρεις πρώτες δράσεις, οι οποίες με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αναμένεται να αρχίσουν τον Μάρτιο στην Αττική.

Δύο μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, η «PRAKSIS» και η «Αρτος – Δράση», έχουν αναλάβει την υλοποίηση προγραμμάτων που σκοπό έχουν την ανακούφιση των πολιτών, οι οποίοι πλήττονται από την κρίση. Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», θέλοντας να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής ύφεσης, αποφάσισε να διαθέσει συνολικά 100 εκατ. ευρώ, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά.

Ηδη το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ έχει εγκριθεί προς τις δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα που θα διατεθούν σταδιακά και προς άλλους δωρεοδόχους οργανισμούς αναμένεται να βοηθήσουν στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής φροντίδας καθώς και στην επένδυση στο μέλλον, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η «Κοινωνική Κατοικία». Θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες μίας οικογένειας που βρίσκεται στα πρόθυρα της φτώχειας, με στόχο πάντα να τη βοηθήσουν να σταθεί στα πόδια της. Η δράση «Κοινωνική Κατοικία» θα μπορεί να βοηθά ταυτόχρονα περίπου 60 οικογένειες. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της «PRAKSIS», Τζανέτος Αντύπας, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει έντονα προληπτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην υποστήριξη οικογενειών που κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άστεγες. Μέσω ψυχολογικών και κοινωνικών υπηρεσιών, προγραμμάτων χρηματοοικονομικής παιδείας αλλά και ανεύρεσης εργασίας, η δράση «Κοινωνικής Κατοικίας» επιδιώκει να βοηθήσει τις οικογένειες αυτές να διατηρήσουν την κατοικία τους».

Η «Κοινωνική Κατοικία», όμως, δεν θα είναι το μόνο πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η οργάνωση, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Τρία «Ανοικτά Κέντρα Υποδοχής Αστέγων» σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία της Αττικής (Κέντρο Αθήνας, Δυτικές Συνοικίες: Αιγάλεω – Περιστέρι, νοτιοανατολικός τομέας: περιοχή Καλλιθέας – Ταύρου) θα αρχίσουν να λειτουργούν το επόμενο διάστημα. Σε αυτά οι άστεγοι δεν θα μπορούν να διανυκτερεύουν, καθώς «θα λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιδιώκουν την προσφορά βασικών υπηρεσιών στους επισκέπτες τους, όπως ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δυνατότητα χρήσης λουτρού, πλυντήρια, καθαρός ρουχισμός, δυνατότητα ανάπαυσης, γεύματα, αλλά και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής», εξηγεί ο κ. Αντύπας.

Συμπληρώνει δε πως «oι επίσημοι αριθμοί διαμηνύουν πως η ανταπόκριση στα προγράμματα θα είναι μεγάλη. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η φτώχεια απειλεί 1 στους 5 Ελληνες».