Σε νέα γενική συνέλευση της Alpha Bank θα εξεταστεί εκ νέου η συμφωνία με τη Eurobank λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από το τελικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Αυτό προκύπτει από σειρά ανακοινώσεων τόσο της Alpha Bank όσο και της Eurobank που εκδόθηκαν μέχρι και αργά χθες το βράδυ. Την αρχή έκανε νωρίς το πρωί η Alpha Bank ανακοινώνοντας ότι δεν μπορεί να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εξέλιξη της συγχώνευσης.

Η Eurobank απάντησε με ανακοίνωσή της ότι δεν υπάρχουν λόγοι καθυστέρησης της συγχώνευσης. Σε άλλη ανακοίνωσή της η Alpha Bank ανέφερε ότι η απόφαση της 15ης Νοεμβρίου 2011, η οποία είχε εγκρίνει τη συγχώνευση, δεν είχε λάβει υπόψη της τα δεδομένα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, από την οποία προέκυψε το μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, αλλά αυτά του Ιουλίου. Από την πλευρά της η Eurobank με νέα ανακοίνωσή της το βράδυ ανέφερε ότι «όλες οι απαραίτητες άδειες έχουν ήδη ληφθεί και απομένει μόνο η τελική τυπική φάση της συμβολαιογραφικής πράξης» για τη συγχώνευση και ότι «οι βασικοί όροι και το πλαίσιο του PSI+, όπως αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27 Οκτωβρίου, ήταν ήδη γνωστά κατά τη λήψη των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των δύο τραπεζών…».

Ουσιαστικά, δηλαδή, η Alpha Bank αναφέρει ότι τα νέα δεδομένα που φέρνει το PSI+ ενδέχεται να επηρεάσουν τη συμφωνία της με τη Eurobank ενώ τραπεζικοί κύκλοι χαρακτήριζαν την κατάσταση «ρευστή». Δεν απέκλειαν, πάντως, οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές να καθήσουν εκ νέου μέσα στις επόμενες ημέρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξετάζοντας τις λεπτομέρειες του αρχικού ντιλ.

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών αρχικά χθες μετά τη γνωστοποίηση του θέματος αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο τραπεζών. Ωστόσο αργά το βράδυ ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μετά τις ανακοινώσεις των δύο τραπεζών αποφασίστηκε η άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι διοικήσεις των δύο τραπεζών παρακολουθούν από πολύ κοντά τις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας – με τη στήριξη των θεσμικών της εταίρων – και των ιδιωτών πιστωτών μέσω του IIF/SC. Γνωρίζουν συνεπώς εδώ και πολύ καιρό το πλαίσιο του PSI ως προς το οποίο δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ή διαφορετικό σε σχέση με αυτά που έχουν λάβει υπόψη τους και έχουν συνυπολογίσει οι δύο τράπεζες».