Οι γενικευμένες αντιδράσεις δεν πτοούν την τρόικα, η οποία επιμένει στη σκληρή στάση της. Ζήτησε και χθες κούρεμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να φθάσει στα 600 ευρώ από 751 που είναι σήμερα, και κατακόρυφη μείωση των κλαδικών συμβάσεων με πάτωμα τα 750 ευρώ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στις συζητήσεις που είχαν με το υπουργείο Εργασίας δεν υποχώρησαν ούτε κατ’ ελάχιστον από τις αρχικές θέσεις τους. Συνέδεσαν μάλιστα την πορεία του κουρέματος του χρέους με τη λήψη μέτρων και ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα.

– Την ίδια ώρα θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη, ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας, προκάλεσε χθες η πρόταση για τοποθέτηση ξένου επιτρόπου στην Αθήνα ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την τήρηση του προϋπολογισμού ώστε να μην ξεφεύγουν οι δαπάνες.

Το Βερολίνο φαίνεται να αξιολογεί τώρα το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, αφού η πρόταση δεν έχει ευρεία στήριξη από τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, την Κομισιόν ή πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Η Ανγκελα Μέρκελ έχει σιωπηρή υποστήριξη για το θέμα αυτό μόνο από τον ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον σουηδό ομόλογό του Φρέντρικ Ράινφελντ. Ο τελευταίος είπε ότι «καταλαβαίνει» τη γερμανική θέση, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε ξανά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η ίδια η Καγκελάριος πάντως προσπάθησε να μαλακώσει τη στάση της. «Πιστεύω ότι κάνουμε μια συζήτηση την οποία δεν θα έπρεπε να κάνουμε», είπε από τις Βρυξέλλες για το θέμα του επιτρόπου προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα, αρκεί η χώρα μας να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

– Επειτα από αυτά μπορεί να μην εγκατασταθεί στην Αθήνα επίτροπος, ωστόσο οι Βρυξέλλες δρομολογούν την τοποθέτηση τουλάχιστον ενός «επόπτη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το επιτελείο του, όπως δηλαδή έκανε το ΔΝΤ αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Η Κομισιόν έχει μείνει πίσω στην ενημέρωση και στην εποπτεία του προγράμματος εξυγίανσης της Ελλάδας και τώρα θέλει να αναλάβει ενεργό ρόλο, αφού σταδιακά η Ευρώπη θα επωμισθεί το κύριο βάρος.

– Στην εσωτερική σκηνή έντονες συζητήσεις προκαλούν οι αιχμές της Αννας Διαμαντοπούλου για τον ουσιαστικό ρόλο των κκ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη. «Αγγίζουν» ωστόσο και τον Πρωθυπουργό καθώς, όπως αναφέρει η ίδια στους συνομιλητές της, έχει μετατραπεί σε «Πρωθυπουργό του PSI». Για την υπουργό ο Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, δηλαδή να σταματήσει να «ανέχεται» τους υπουργούς που δεν τραβάνε και ασχολούνται με ήσσονος σημασίας ζητήματα. Στην κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να τοποθετήσει στελέχη τα οποία επιθυμούν να φέρουν εις πέρας ένα συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα ελέγχεται κάθε μήνα από τη Βουλή. Επίσης, για μία ακόμη φορά η υπουργός Παιδείας επαναφέρει την πρότασή της για παράταση του βίου της κυβέρνησης όσο διάστημα χρειαστεί.

– Μέσα σε όλα τα άλλα, οι ρυθμοί του ελληνικού Δημοσίου εξοργίζουν ακόμη και τους πιο ψύχραιμους πολίτες. Εως τα τέσσερα χρόνια έφθασαν οι καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων, δημιουργώντας θέμα επιβίωσης σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Το κύμα συνταξιοδοτήσεων και η μεγάλη έλλειψη προσωπικού προστέθηκαν στα πολλά οργανωτικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία βρίσκονται στα πρόθυρα της έκρηξης.

– Και σαν να μην έφθαναν αυτά, αύριο έχουμε πρεμιέρα νέων αυξήσεων στα διόδια, παρά τις υπεσχημένες μειώσεις. Για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα οι αυξήσεις είναι 10 λεπτά, ενώ μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στα φορτηγά. Το υπουργείο Υποδομών πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι οι παραχωρήσεις των εθνικών οδών δεν είναι δικό τους έργο και ότι δεν μπορούν να επέμβουν. Στελέχη κοινοπραξιών επισημαίνουν ότι η τιμαριθμική προσαρμογή των διοδίων είναι απαίτηση των τραπεζών και επιβάλλεται από τη σύμβαση που έχουν. Δεν αυξάνονται πάντως τα διόδια στο τμήμα Κορίνθου – Πάτρας.

– Τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας και αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, δεν έχουν σύμμαχο ούτε τον καιρό. Τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για αυτή την εβδομάδα. Οι χιονοπτώσεις ενδέχεται να φτάσουν έως την Αθήνα και ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της χώρας θα «κολλήσει» υπό το μηδέν.