Ο Ζαν Ουίλις είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και ο πρώτος δηλωμένος γκέι βουλευτής της Βραζιλίας. «Το 2012 θα έχει περισσότερη επιρροή από οποιονδήποτε άλλον στην προσπάθεια για την ποινικοποίηση της ομοφοβίας», έγραψε το περιοδικό Istoe, που τον περιέλαβε αυτή την εβδομάδα τους 100 ανθρώπους που αξίζει να παρακολουθεί κανείς κατά το 2012. Ομως ο 37χρονος Ουίλις, ο οποίος έγινε διάσημος το 2005 κερδίζοντας (με 50 εκατ. ψήφους!) τη βραζιλιάνικη εκδοχή του «Μπιγκ Μπράδερ», συγκεντρώνει το μίσος της ισχυρής θρησκευτικής Δεξιάς της χώρας. Και χρειάζεται όλη την υποστήριξη που μπορεί να έχει.

«Είναι μια δύσκολη μάχη, μερικές φορές αισθάνομαι σαν τον Δον Κιχώτη», είπε τις προάλλες σε συνέντευξή του στη βρετανική «Γκάρντιαν». Αντίπαλοί του είναι ακραίοι ευαγγελικοί πάστορες που υποβάλλουν ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες σε… εξορκισμούς και κηρύσσουν πως οι αφρο-βραζιλιάνικες θρησκείες είναι «έργο του Σατανά». «Οι Εκκλησίες αυτές κερδίζουν την καρδιά και το μυαλό ολοένα και περισσότερων ανθρώπων», λέει ο Ουίλις κατηγορώντας τους φανατικούς αυτούς ιεροκήρυκες ότι «δαιμονοποιούν» τους γκέι και τους πιστούς των αφρο-βραζιλιάνικων θρησκειών για να αυξήσουν τα «ποίμνιά» τους. «Δρούσαν σιωπηλά για καιρό και τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι έχουν γίνει μια πολιτική δύναμη», λέει ο βουλευτής, ο οποίος συγκεντρώνει το μίσος των ακραίων στοιχείων της θρησκευτικής Δεξιάς, όπως ο περιβόητος τηλεοπτικός ευαγγελιστής Σίλας Μαλαφάια που καταφέρεται εναντίον των προσπαθειών του Ουίλις και άλλων για την ποινικοποίηση της ομοφοβίας. Εχουν ανεβάσει στο Ιντερνετ δυσφημιστικά βίντεο για τον βουλευτή, για τον οποίο λένε πως διεξάγει «προσωπικό πόλεμο» εναντίον της θρησκείας.

Ο Ζαν Ουίλις ντε Μάτος Σάντος γεννήθηκε το 1974 στην Αλαγκοΐνιας, στο βορειοανατολικό ομόσπονδο βραζιλιάνικο κρατίδιο της Μπαΐα. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και η μητέρα του έπλενε ρούχα στον ποταμό Πογιούκα για να ζήσουν. Είχε έξι αδέλφια, μια αδελφή του πέθανε από τύφο και ο ίδιος πωλούσε ζαχαρωτά στον δρόμο σε ηλικία 10 ετών για να βοηθήσει την οικογένεια. Στην εφηβεία του κατέφυγε στην (αριστερής απόκλισης) Καθολική Εκκλησία της Βραζιλίας, όπου οι ιερείς τον ενθάρρυναν, όπως λέει, να διαβάσει «τα πάντα, από τη Βίβλο ώς τον Μάριο Βάργκας Λιόσα».

Από την Αλαγκοΐνιας πήγε στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, το Σαλβαντόρ, κοιτίδα του πρώτου οργανωμένου κινήματος για τα δικαιώματα των γκέι. Πήρε πτυχίο στη Φιλολογία και εργάσθηκε ως δημοσιογράφος. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Ρίο, πήρε μέρος στο «Μπιγκ Μπράδερ» και κέρδισε – «Είπα πως είμαι ομοφυλόφιλος και εντούτοις κέρδισα σε μια χώρα που είναι ομοφοβική», λέει σήμερα. Το 2010 εξελέγη ομοσπονδιακός βουλευτής με το κόμμα Σοσιαλισμός και Ελευθερία και έκτοτε δίνει μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Τα χέρια των παστόρων είναι βαμμένα με αίμα: το αίμα των ομοφυλοφίλων που πέφτουν στη Βραζιλία θύματα της ομοφοβίας», τονίζει ο Ουίλις και ζητάει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της χώρας ώστε να επιτραπούν οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.