Το υπουργείο υποστηρίζει, βάσει μελέτης που διεξήχθη, ότι με τη μείωση των εισφορών κατά 10% θα επιτευχθεί η ίδια μείωση στο κόστος εργασίας και μάλιστα χωρίς βάθεμα της τρύπας στα έσοδα του κράτους και των Ταμείων.

Ωστόσο, προκειμένου να ηρεμήσει τους δανειστές διατίθεται να προσφέρει τριετές πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων, κόψιμο υπερωριών, ανατροπή εργασιακού καθεστώτος σε τράπεζες και ΔΕΚΟ και σειρά άλλων θυσιών με τις οποίες Συνδικάτα αλλά και κάποια κόμματα διαφωνούν πλήρως.

Οι απαιτήσεις της τρόικας για τους μισθούς και τα εργασιακά συζητήθηκαν και κατά την σύσκεψη που είχε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Την Κυριακή και την Δευτέρα υπήρξαν επαφές της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη και στελεχών του υπουργείου με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Στις συναντήσεις δόθηκαν από την πλευρά του υπουργείου στοιχεία για τις προβλέψεις της εξέλιξης του κόστους εργασίας έως το 2015.

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το μέτρο της μείωσης κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα με τις μειώσεις που ζητά η τρόικα, χωρίς τις αρνητικές συνέπειες στα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές. 

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης πάντως περιλαμβάνει και θέματα που επιδρούν στο ύψος του μέσου μισθού και στα οποία υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πρόκειται για θέματα όπως:

- Το «πάγωμα» μισθών για περίπου μια τριετία ακόμη και του κατώτατου, αν όχι

από φέτος σίγουρα από το 2013.

- Το  «πάγωμα» αυξήσεων, ωριμάσεων και επιδομάτων.

- Τον περιορισμό του κόστους επιπλέον αμοιβών, όπως οι υπερωρίες.

- Επίσης, την ανατροπή των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που περιλαμβάνουν προβλέψεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζει η τρόικα, επιβαρύνουν το συνολικό μισθολογικό κόστος.

- Την αλλαγή του πλαισίου προσφυγής στον ΟΜΕΔ, ώστε να αποκλεισθεί η δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων.

- Την ενίσχυση των τοπικών σύμφωνων απασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας.

- Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, σε συνδυασμό με την ενοποίηση των ταμείων.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα απασχολήσει και την επόμενη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από