Ανεμος αισιοδοξίας έπνεε χθες στο Νταβός, τελευταία ημέρα των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου που φιλοξενείται κάθε χρόνο από το 1971 στο ελβετικό θέρετρο. Οπως όμως σημείωνε αναλυτής, αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά είναι ότι και πέρυσι τέτοια εποχή πολλοί από τους 2.500 συνέδρους αναχώρησαν από το Νταβός πιστεύοντας ότι η κρίση έχει τελειώσει. Εναν χρόνο από τότε το μαύρο πρόβατο στο Νταβός δεν είναι πλέον οι τραπεζίτες αλλά η ευρωζώνη, που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Η πλειονότητα πάντως ποντάρει στη σωτηρία του κοινού νομίσματος. Ρόδινο μέλλον για το ευρώ ανεδείχθη και από μίνι δημοσκόπηση κατά τη διάρκεια του αποχαιρετιστήριου δείπνου. Από τους πρώην και νυν τραπεζίτες (από την Ελβετία, τις χώρες της ευρωζώνης, τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική) που βρίσκονταν στο τραπέζι ζητήθηκε να σημειώσουν σε μια κόλλα χαρτί τις πιθανότητες που έδιναν στην ευρωζώνη να καταρρεύσει την επόμενη πενταετία, καθώς και τις πιθανότητες που πιστεύουν ότι δίνουν οι αγορές σε αυτό το ενδεχόμενο. Το σενάριο της κατάρρευσης κινήθηκε στο 20%. Σύμφωνα με τους συνδαιτυμόνες, οι αγορές δίνουν γύρω στο 35% να επαληθευτεί το σενάριο της «Αποκάλυψης» για το ενιαίο νόμισμα. «Το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει στη σημερινή μορφή του, είναι πάρα πολύ πιθανό να παραμείνουν όλες οι χώρες στην ευρωζώνη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Lazard Γκάρι Παρ.

«ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ». Υπάρχει κάποιος, ασφαλώς, που δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία. Ο Νουριέλ Ρουμπινί που απέκτησε το παρατσούκλι «κύριος καταστροφή» και το στάτους του σταρ προβλέποντας την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε την ευρωζώνη «σιδηροδρομικό δυστύχημα σε αργή κίνηση». Σύμφωνα με τον τουρκικής καταγωγής οικονομολόγο, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα μηνών και θα ακολουθήσει η Πορτογαλία. Η ελληνική κρίση χρέους και η αδράνεια που επέδειξε για μεγάλο διάστημα η ευρωζώνη στη λύση του προβλήματος ήταν ένα από τα κύρια θέματα στο Νταβός. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζον Οζμπορν, μοναδικός εκπρόσωπος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα χθεσινά πάνελ, προσέθεσε τη φωνή του σε εκείνες που προσάπτουν ολιγωρία στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ελλάδας. «Είμαστε στις αρχές του 2012 και ακόμη μιλάμε για την Ελλάδα. Αυτό είναι ένδειξη ότι το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. Η ανικανότητα των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα προκαλεί κραδασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.