«Βιώνουμε μια βαθιά κρίση, φοβόμαστε μάλιστα κάποια καταστροφή, αλλά η πολιτική σκηνή είναι άδεια»
Alain Touraine, «Μετά την κρίση»
Το πολιτικό προσωπικό τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, δυστυχώς, μοιάζει άβουλο και ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει την κρίση. Στη χώρα μας, δε, μοιάζει το πολιτικό τοπίο με απέραντο σκορποχώρι. Κανένας κεντρικός θεσμός της κοινωνίας μας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη. (...)
Η ενίσχυση της πολύχρωμης Αριστεράς είναι εντυπωσιακή αλλά κατακερματισμένη, χωρίς σαφή στρατηγική για την πορεία της χώρας και την ευημερία των πολιτών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αριστερές, σοσιαλδημοκρατικές και κεντρώες δυνάμεις φθάνουν το 65% του εκλογικού σώματος. Η Δημοκρατική Αριστερά λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο για τις προοδευτικές δημοκρατικές αριστερές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που απογοητεύτηκαν. Η αντιμνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει κοινωνικά κινήματα και ακτιβιστές που ξεπέρασαν τις αντοχές και τις ανοχές και πέρασαν σε δράσεις. Το ΚΚΕ ενισχύει την εκλογική του δύναμη κύρια στις δοκιμαζόμενες δυνάμεις των εργαζομένων και των ανέργων. (...)
Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος χαμένος. Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα διέθετε ένα μοναδικό πολιτικό πλεονέκτημα. Αποτελούσε τον βασικό μοχλό της δημοκρατικής παράταξης, το μεγάλο πολιτικό «χωνευτήρι» που ενέπνευσε το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα στη χώρα μας. Η ιδεολογική και πολιτική αφυδάτωση σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές, μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στις σημερινές χειρότερες καταγραφές της εκλογικής του δύναμης. Το πολιτικό προσωπικό και οι φιλόδοξοι υποψήφιοι αρχηγοί αναμένουν τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις κοινωνικές διεργασίες. (...)

Το ένα εκατομμύριο άνεργοι και οι πρωτοφανείς πολιτικές λιτότητας στον κόσμο της εργασίας και της σύνταξης έχουν δημιουργήσει αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την παραδοσιακή του εκλογική βάση. Τριάμισι εκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, γεμάτοι από οργή και χωρίς ελπίδα για το μέλλον.
Το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ αμήχανα παρακολουθεί τις εξελίξεις. Περιμένει το «μάννα εξ ουρανού». Αυτή τη φορά όμως δεν θα 'ρθει. Τα μανιφέστα και τα συμβόλαια του ΠΑΣΟΚ με τoν λαό τελείωσαν. Βέβαια, οι περαστικοί, οι πολιτικοί τουρίστες στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη εγκαταλείψει το σκάφος.
Το ΠΑΣΟΚ δεν ξαναζωντανεύει με μανιφέστα και ηθικές, πατριωτικές κορόνες. Πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα για να ξανακτίσει μαζί με την παραδοσιακή του βάση και τα ανήσυχα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα τη δημοκρατική παράταξη. Να ξανακτίσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα τη μικρομεσαία τάξη στη χώρα μας. Τα εγκαταλειμμένα χωράφια και οι δημόσιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις να χορηγηθούν σε ανέργους και ακτήμονες. Για τη νέα γενιά να παρθούν άμεσα μέτρα για την κοινωνική και οικονομική ένταξή τους. Να κτίσουμε και πάλι γέφυρες με τους κοινωνικούς φορείς. Τα συνδικάτα και τις επαγγελματικές ενώσεις. Να παλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε ως υπ' αριθμόν ένα εθνικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας. Να δώσουμε δουλειά στο 1 εκατομμύριο ανέργους.
Το νέο πλαίσιο της δημοκρατικής παράταξης στον πυρήνα του πρέπει να έχει τις στρατηγικές και τις πολιτικές για τον απεγκλωβισμό από τις μνημονιακές πολιτικές. Πολιτικές, οι οποίες έχουν κυριολεκτικά περιορίσει την κυριαρχία της χώρας στον πυρήνα της: στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της, αλλά και την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. (...)

Μαζί για την Ευρωπαϊκή Ενωση των λαών, της κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης. Μιας δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν θα υπηρετεί τις δυνάμεις της αγοράς, του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, αλλά πρώτιστα των ευρωπαίων πολιτών. Γι' αυτή την Ευρώπη πρέπει να πορευτούμε και να ανατρέψουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στην Ευρώπη των δανειστών και των οφειλετών. Μαζί για την απελευθέρωση της χώρας μας από τους δανειστές και την ανάκτηση της αξιοπρέπειας, της κυριαρχίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας. Η «νομενκλατούρα» του ΠΑΣΟΚ και οι νεόφερτοι - πολιτικοί τουρίστες ας συνειδητοποιήσουν αυτή την πραγματική κατάσταση που οδήγησε στον μαρασμό το μεγαλύτερο κοινωνικοπολιτικό σοσιαλδημοκρατικό κίνημα της Νότιας Ευρώπης. Οι πολίτες ανάλογα με τα έργα και τις ημέρες τους θα τους κρίνουν στην κάλπη. Η Ιστορία θα έχει τη δική της ψύχραιμη αξιολόγηση των πραγμάτων.
Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Αμυνας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από