Οδεύοντας προς τις κρισιμότερες, ίσως, ιστορικά ενδοπαραταξιακές διαδικασίες για το ΠΑΣΟΚ που θα κρίνουν το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, διακρίνουμε πως τα χαρακτηριστικά όλης αυτής της περιόδου είναι οι ανούσιες τακτικές των μεγαλοστελεχών και της ηγεσίας, οι ανώφελες συζητήσεις που αφορούν το μερίδιο εξουσίας του καθενός την επόμενη μέρα και η υπεράσπιση της ασκούμενης πολιτικής.

Επομένως αντιλαμβανόμαστε πως αν συνεχίσουν να κυριαρχούν αυτές οι λογικές, τότε το ΠΑΣΟΚ οδηγείται στην ανυποληψία, στην πλήρη κοινωνική απαξίωση και στην ολοκληρωτική διάλυσή του. Διότι οι σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις δεν είναι δυνατόν να εκφραστούν μέσα από έναν α-πολίτικο σχηματισμό, αφυδατωμένο ιδεολογικά χωρίς οργανωτική δομή, με έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας που αποτελεί απλώς έναν μηχανισμό προσωπικών στρατηγικών.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, εφόσον θέλει να έχει παρόν και μέλλον, οφείλει να επανέλθει στις αρχές τις ιδρυτικής του διακήρυξης και αυτές να αποτελέσουν τον γνώμονα της στρατηγικής διεξόδου από την κρίση. Οι μνημονιακές πολιτικές μπορούν κάλλιστα να συνεχίσουν να εκφράζονται από τα κόμματα της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, μιας και η υπεράσπιση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού αποτελεί προνόμιό τους. Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει την ευθύνη να εκφράσει ξανά το μη προνομιούχο κομμάτι της κοινωνίας, μιας και αυτή είναι η ιστορική αποστολή του. Οφείλει να συσπειρώσει και πάλι στους κόλπους του όλα τα προοδευτικά και δημιουργικά τμήματα της κοινωνίας και ειδικότερα της νεολαίας. Κρίνεται απαραίτητο να αποκτήσει και πάλι τα κινηματικά χαρακτηριστικά που το οδήγησαν στην εξουσία, αφού είναι ξεκάθαρο πλέον πως η συντηρητική μεταστροφή στη φυσιογνωμία του το κατευθύνει στο δημοσκοπικό ποσοστό του 10%.

Αποτελεί χρέος μας λοιπόν, όλων των μελών και φίλων του Κινήματος, όλων όσοι εμπνέονται από τις αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της Αριστεράς να δώσουμε πολιτικά χαρακτηριστικά σε αυτή την περίοδο ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς και να μην αρκεστούμε αποκλειστικά στη μάχη προσώπων. Πρέπει να κατανοήσουμε πως το ΠΑΣΟΚ του αύριο δεν χτίζεται με πρόσωπα και συνταγές του παρελθόντος. Αν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να έχει λόγο ύπαρξης, τότε την αυριανή μέρα επιβάλλεται να την καθορίσουν τα προοδευτικά κομμάτια της νεολαίας που τολμούν να μη στοιχίζονται πίσω από όψιμους σωτήρες και μεσσίες.

Η επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με τα λαϊκά στρώματα σίγουρα δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση, είναι βέβαιο όμως πως μέσα από γνήσια αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες θα αποτελέσει ξανά Κίνημα αλλαγής για τον τόπο.

Ο Ακης Καλαμαράς είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας