Αυτόνομα ρομπότ που αξιοποιούν τη δύναμη των κυμάτων, ταξιδεύουν στους ωκεανούς και συλλέγουν δεδομένα με τα επιστημονικά τους όργανα. Λέγονται Wave Glider και τα φτιάχνει η εταιρεία Liquid Robotics που εδρεύει στη Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ.

Κάθε ρομπότ, όπως λέει στους «New York Times» ο Τζέιμς Γκόσλινγκ που είναι αρχιτέκτονας λογισμικού στην εταιρεία, έχει μήκος αντίστοιχο μιας ιστιοσανίδας και η επιφάνειά του καλύπτεται από ηλιακούς συλλέκτες. Αυτοί τροφοδοτούν με ενέργεια τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του, ενώ οι αισθητήρες που καταγράφουν δεδομένα τα αποθηκεύουν σε μικροτσίπ κινητών τηλεφώνων και από εκεί τα διαβιβάζουν στη στεριά για μεθοδικότερη ανάλυση.

Τα ρομπότ αυτά, σύμφωνα με τον Τζ. Γκόσλινγκ, επιτελούν διάφορες εργασίες και εκτός από τις ανάγκες της Ωκεανογραφίας ή της θαλάσσιας βιολογίας, έχουν φανεί χρήσιμα σε πετρελαϊκές εταιρείες. Ο Μπιλ Βας που είναι εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας ανέφερε πως τα ρομπότ αυτά συνέλεγαν δεδομένα στον Κόλπο του Μεξικού για την BP, καλύπτοντας συνολική απόσταση 8.600 μιλίων με κόστος 1,5 εκατ. δολαρίων αντί για 10 εκατ. δολ. που θα στοίχιζε αν την ίδια δουλειά έκαναν μισθωμένα καράβια.

Κινούνται με ταχύτητα 1,5 κόμβου την ώρα και η πρόωσή τους επιτυγχάνεται με υποθαλάσσιο σύστημα πτερυγίων, τα οποία μοιάζουν με γρίλιες και συνδέονται με τη γάστρα του ρομπότ χάρη σε έναν ιμάντα μήκους 7 μέτρων.

Ανάλογα με το είδος του κυματισμού που θα συναντήσουν, οι γρίλιες περιστρέφονται ωθώντας το ρομπότ, ενώ αν το κύμα είναι πολύ μεγάλο το σκάφος βουτά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να αποφύγει την ορμή του.