Το έπαθλο είναι 1 εκατομμύριο δολάρια για τον επιστήμονα που θα καταφέρει να φτιάξει εργαστηριακά κρέας πανομοιότυπο με του κοτόπουλου που θα πρέπει όχι μόνο να μοιάζει αλλά να έχει και την ίδια γεύση με όποιον τρόπο κι αν μαγειρευτεί. Επίσης θα πρέπει η συνταγή για το εργαστηριακό κρέας να αποδίδει όχι μόνο μία μερίδα αλλά πολύ μεγάλες ποσότητες ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά.

Το βραβείο θα απονείμει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», η μεγαλύτερη οργάνωση για την προστασία των ζώων, η Peta, που πριν από πέντε χρόνια κάλεσε επιστήμονες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία τις 30 Ιουνίου 2012.

Το αν θα επιτευχθεί ο στόχος είναι άγνωστο. Ωστόσο υπάρχουν επιστήμονες που προσπαθούν. Ενας εξ αυτών είναι ο Μαρκ Ποστ , επικεφαλής του τομέα Αγγειακής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Υποστηρίζει ότι εντός της χρονιάς θα καταφέρει να δημιουργήσει συνθετικό μοσχαρίσιο κρέας. Αν και δεν πρόκειται να κερδίσει το βραβείο – που αφορά το κοτόπουλο -, έχει ωστόσο δημιουργήσει λεπτές λωρίδες συνθετικού κρέατος μήκους μερικών εκατοστών. Η δουλειά του όμως είναι αργή και προς το παρόν αποδεικνύεται δύσκολο να αναπτύξει πλουσιότερες μερίδες κρέατος και σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Στην Αμερική, ο Βλαντίμιρ Μιρόνοφ, που εργάζεται σε μια βραζιλιάνικη εταιρεία παραγωγής κρέατος, χρησιμοποίησε μυϊκά κύτταρα από έμβρυα γαλοπούλας και τα εμπότισε σε αγελαδινό ορό με αποτέλεσμα να αναπτύξει μυϊκούς ιστούς σε μικρές ποσότητες.

Ο ίδιος πιστεύει ότι εν τέλει θα καταφέρει να αναπτύξει κρέας με την τεχνική της μηχανικής ιστών.