Είχε κλείσει δώδεκα χρόνια στην υπηρεσία. Χρόνια μοναχικά και ριψοκίνδυνα που δοκίμασαν τις αντοχές του και τις σχέσεις του. Οι πικρές στιγμές όμως είχαν σβήσει εκείνο το χάραμα σε μια ταράτσα στην πόλη Φαϊσαλαμπάντ στο Πακιστάν. Ηταν Φεβρουάριος του 2002 και ο Τζον Κυριακού, μυστικός πράκτορας της CIA, ζούσε την πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα του. Μόλις είχε πιάσει τον Αμπού Ζουμπάιντα, έναν «μαέστρο» της διεθνούς τρομοκρατίας. Ηταν ο άνθρωπος που έστηνε βομβιστικές επιθέσεις σαν να διηύθυνε ορχήστρα. Γνώριζε ποιος είναι πρόθυμος και ικανός να ζωστεί με εκρηκτικά και ποιος μπορεί να συντονίσει καλύτερα μια τρομοκρατική ενέργεια.

«Αν παραλληλίζαμε την Αλ Κάιντα με ρόδα, ο Ζουμπάιντα ήταν το κέντρο της, το σημείο όπου τέμνονται οι ακτίνες» είχε δηλώσει πέρσι στα «ΝΕΑ» ο Κυριακού σε μια συνέντευξη με αφορμή την κυκλοφορία ενός βιβλίου του. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψης ο Ζουμπάιντα δέχτηκε τρεις σφαίρες. Πόδι, στομάχι, αχαμνά. Αιμόφυρτος στα χέρια του Κυριακού, δεν θύμιζε τον τρομοκράτη που είχε στις φωτογραφίες της η CIA. Επρεπε με κάποιον τρόπο να διαπιστωθεί αν ήταν όντως ο άνδρας που έψαχναν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Τα μάτια του είχαν γυρίσει και οι αναλυτές δεν μπορούσαν να έχουν εικόνα της ίριδας για να τον αναγνωρίσουν. Ο πράκτορας τότε φωτογράφισε το αυτί του τραυματία, έστειλε την εικόνα στα κεντρικά και εξακριβώθηκε η ταυτότητά του. Παρά τις πληγές του, ο Ζουμπάιντα σώθηκε. Αλλωστε οι Αμερικανοί τον ήθελαν ζωντανό, για να μιλήσει.

Η ΡΗΞΗ. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Κυριακού, έχοντας παραιτηθεί από τη CIA, αποκάλυψε πώς οι Αμερικανοί απέσπασαν πληροφορίες από τον Ζουμπάιντα. Μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή του ABC για την τεχνική του εικονικού πνιγμού. Ο ανακρινόμενος ακινητοποιείται, το πρόσωπό του καλύπτεται με ύφασμα και του ρίχνουν νερό δημιουργώντας του την αίσθηση ότι πνίγεται. Ο Κυριακού είπε ότι χρειάστηκαν ελάχιστα μαρτυρικά δευτερόλεπτα για να λυγίσει ο τρομοκράτης. Αργότερα αποκαλύφτηκε ότι ο Ζουμπάιντα είχε υποστεί 83 φορές το βασανιστήριο. Ο πρώην πράκτορας δεν το γνώριζε, καθώς δεν συμμετείχε στις ανακρίσεις. Η μαρτυρία του προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις κατά των ΗΠΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ ο Κυριακού έγινε περιζήτητος για τους δημοσιογράφους. Την περασμένη Δευτέρα οι αμερικανικές Αρχές τον κατηγόρησαν ότι άφησε να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες στον Τύπο. Το FBI τον διώκει για την αποκάλυψη της ταυτότητας δύο πρακτόρων. Ο 47χρονος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολαρίων. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν μπορεί να τον στείλουν στη φυλακή για 30 χρόνια.

Ο Κυριακού μεγάλωσε στο Νιούκαστλ της δυτικής Πενσιλβάνιας. Σε μια πόλη σιδηρουργών. Ο παππούς του είχε μεταναστεύσει εκεί από την Ιαλυσό Ρόδου. Οι γονείς του, οι οποίοι πλέον δεν ζουν, ήταν δάσκαλοι. Επαιζε μουσική στην ορχήστρα του σχολείου του και έδειχνε από μικρός ενδιαφέρον για την πολιτική. «Λέγαμε για αστείο πως μια μέρα θα βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος» είπε στους «New York Times» ο παιδικός του φίλος Γκάρι Σένκο. Εκείνος όμως μετά τη φοιτητική ζωή προτίμησε τη δράση. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον και το 1990 έπιασε δουλειά στη CIA ως αναλυτής. Εκπαιδεύτηκε όμως γρήγορα σε πράκτορα και ανέλαβε πόστα στην Αθήνα και τη Μέση Ανατολή. Μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους το 2001 στάλθηκε στο Πακιστάν για να κυνηγήσει μέλη της Αλ Κάιντα.

Η δουλειά του φαίνεται πως του κόστισε στην προσωπική του ζωή. Τουλάχιστον έτσι εκτιμούν φίλοι του. Ο πρώτος γάμος του διαλύθηκε και αντιδίκησε με την πρώην γυναίκα του για την κηδεμονία των δύο γιων τους. Με την τωρινή του σύζυγο έχουν τρία παιδιά. Η CIA την απέλυσε μέσα στην εβδομάδα. Δούλευε εκεί ως αναλύτρια πολύ πριν γνωρίσει τον Κυριακού. Της τηλεφώνησαν μια από τις προηγούμενες μέρες από την υπηρεσία – παρότι λείπει με άδεια λοχείας – και της ζήτησαν να υποβάλει την παραίτησή της. Ο Κυριακού παρέμεινε αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μέχρι τον Μάρτιο του 2004. Μετά την παραίτησή του δούλεψε στην πολυεθνική εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Deloitte. Αφού αποκάλυψε το 2007 το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού η εταιρεία τού ζήτησε να φύγει. Εκτοτε έχει περάσει από πολλές δουλειές. Μετρά πολυάριθμες εμφανίσεις σε τηλεοπτικά πλατό. Εχει αρθρογραφήσει στο μπλογκ Huffington Post και για έναν χρόνο εργάστηκε στο επιτελείο του Δημοκρατικού γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι. Το 2010 δημοσίευσε σε βιβλίο την ιστορία του με διηγήσεις από τις αποστολές του. Σύντομα ελπίζει οι περιπέτειές του να γίνουν και ταινία. Διετέλεσε και σύμβουλος κινηματογραφικών παραγωγών του Χόλιγουντ. Συμβούλευσε την εταιρεία παραγωγής της ταινίας «The Kite Runner» («Χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη») να προστατεύσει τους νεαρούς πρωταγωνιστές της. Θεώρησε ότι μπορεί να κινδυνεύσουν από συμπατριώτες τους εάν εκείνοι θίγονταν από τον τρόπο παρουσίασης της αφγανικής κοινωνίας. Ακόμη ζήτησε να μη γίνουν αναφορές στη Μέση Ανατολή στην ταινία «Bruno», που έχει για πρωταγωνιστή έναν ομοφυλόφιλο. Τους τελευταίους μήνες προσπαθούσε να πλασάρει σε παραγωγούς την ιδέα μιας νέας τηλεοπτικής σειράς.

Η «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». Κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του τονίζει τον πατριωτισμό του. Εχει δηλώσει ότι για εκείνον η CIA ήταν μια δεύτερη οικογένεια, την οποία σεβάστηκε και αγάπησε. Πέρα από τη σημαντική συμβολή του στην αποκάλυψη του βασανιστηρίου του εικονικού πνιγμού, ο Κυριακού φαίνεται πως επενδύει στις αναμνήσεις του. Μόνο ο ίδιος γνωρίζει αν τον παρακινεί η διάθεση για αποκατάσταση της αλήθειας ή η δίψα για αυτοπροβολή και χρήματα. Η εχεμύθεια είναι απαράβατος κανόνας στον κόσμο των μυστικών πρακτόρων. Ακόμα κι αν βαφτιστούν ξανά στην κοινωνία ύστερα από μια παραίτηση, δεσμεύονται με συμβόλαια σιωπής. Ο Κυριακού πριν από συνεντεύξεις του, ακόμα και πριν από τη συγγραφή του βιβλίου του έπρεπε να ρωτήσει τις Αρχές για ποια θέματα μπορεί να μιλήσει. Ο ίδιος δεν απάντησε αυτή τη φορά σε αίτημά μας για συνέντευξη. Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος του Πλάτων Κατσέρης δήλωσε τηλεφωνικά ότι «σοκάρει η απόφαση δίωξης του Κυριακού, ενός πρώην πράκτορα που είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων». Είναι η έκτη υπόθεση, επί προεδρίας Ομπάμα, κατά την οποία νυν ή πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται για διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε δημοσιογράφους. Ο Κυριακού πρόκειται να δηλώσει αθώος και να μιλήσει – όποτε χρειαστεί – μόνο στο δικαστήριο.