Το γαλάζιο χρονοδιάγραμμα έχει ορίζοντα τις αρχές Μαρτίου, καθώς τότε εκτιμούν ότι μπορεί να διαλυθεί η Βουλή και να αρχίσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Στο στενό επιτελείο του προέδρου της ΝΔ εμφανίζονται πεπεισμένοι πως αν η προσφυγή στις κάλπες εξελιχθεί σε κοινωνικό αίτημα, η κυβέρνηση Παπαδήμου θα είναι αναγκασμένη να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης. Γι’ αυτό τον λόγο, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει σε όλους τους τόνους ότι «οι εκλογές είναι μονόδρομος» και «βαλβίδα ασφαλείας» προκειμένου να αποτραπεί μια κοινωνική έκρηξη. Ο πρόεδρος της ΝΔ προβάλλει την 8η Απριλίου ως καταληκτική ημερομηνία για τις κάλπες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν επιχειρηθεί μετάθεση του εκλογικού χρόνου θα αποσύρει τα έξι στελέχη του κόμματος από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ σπεύδει να απορρίψει και τα σενάρια για ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. «Η ανταλλαγή ομολόγων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μαρτίου, μπορούμε να έχουμε εκλογές στις 8 Απριλίου. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είναι το δικό του τελεσίγραφο.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Για το ζήτημα του ανασχηματισμού, οι διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν βρίσκονται στο μυαλό του Πρωθυπουργού, ιδίως την ώρα που το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και η προώθηση του νέου δανειακού προγράμματος παραμένουν ανοιχτά, δεν καθησύχασαν τη Λεωφόρο Συγγρού.

Αλλωστε, η μόνη κίνηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που είναι έτοιμος να αποδεχθεί ο πρόεδρος της ΝΔ συνδέεται με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ – αναγνωρίζει εν ολίγοις ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν όσοι υπουργοί διεκδικήσουν την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης κ.ά.). Επιμένει ωστόσο ότι δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα «δεν έχουν νόημα», εφόσον η κυβέρνηση Παπαδήμου κλείνει σύντομα τον κύκλο της.

Α ΛΑ ΜΟΝΤΙ. Παράλληλα στο γαλάζιο επιτελείο απεύχονται το ενδεχόμενο να κινηθεί ο Λουκάς Παπαδήμος στα βήματα του ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και να προτείνει ένα ολιγομελές σχήμα τεχνοκρατών, που θα μπορούσε να αλλάξει τον εκλογικό ορίζοντα ή ακόμη και να εξαντλήσει τον συνταγματικό χρόνο της παρούσας Βουλής (Σεπτέμβριος 2013). Στον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού δεν περνά απαρατήρητο ότι σχετική πρόταση έχει υποβάλει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο ΛΑΟΣ θα στηρίξει μια τέτοια κίνηση του Πρωθυπουργού και δεν ενδιαφέρεται να εκπροσωπείται στην κυβέρνηση. Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά προειδοποιούν ότι αυτό το σενάριο θα βρει απέναντι τη ΝΔ, η οποία όχι μόνο δεν θα στηρίξει, αλλά θα αντιπολιτευθεί σκληρά την κυβέρνηση. Εκτιμούν ωστόσο ότι ένα τεχνοκρατικό σχήμα υπό τον Λουκά Παπαδήμο θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη στήριξη στη Βουλή και από το ΠΑΣΟΚ και από την ομάδα της Ντόρας Μπακογιάννη.

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ. Σε αυτό το κλίμα καχυποψίας, όπως λένε επιτελικά γαλάζια στελέχη, ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να περάσει στην αντεπίθεση σε μια νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ενώ θα επιτεθεί κατά του ΠΑΣΟΚ για όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Βουλή. Το μήνυμα το προέδρου της ΝΔ είναι ότι την κυβέρνηση Παπαδήμου υπονομεύει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και πως το πολυνομοσχέδιο «διεσώθη» επειδή το στήριξαν οι βουλευτές της ΝΔ.

Τις επόμενες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς θα κινηθεί με στόχο να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά κέρδη και από την επίσκεψη στη Ρωσία και την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Για τις συζητήσεις στη Μόσχα και την προσπάθεια αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων ο πρόεδρος της ΝΔ θα ενημερώσει την προσεχή Τρίτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.