Αυξήσεις έως 5% στα τιμολόγια μέσης τάσης, που αφορούν επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Πρόκειται για περίπου 8.000 επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους (βιοτεχνίες, βιομηχανίες, πολυκαταστήματα, κτίρια γραφείων, κτλ.), για τις οποίες τα τιμολόγια απελευθερώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης η ΔΕΗ κατάργησε τον διαχωρισμό των χρεώσεων μεταξύ εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης, καθώς επίσης τις διαφορετικές χρεώσεις που ίσχυαν τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο.

Διατηρείται η διαφοροποίηση της τιμολόγησης ημέρας και νύχτας, με τα νυχτερινά τιμολόγια να είναι σημαντικά φθηνότερα από τα ημερήσια.

Από τις νέες χρεώσεις προκύπτουν τα εξής: το ρεύμα αυξάνεται έως 5%, «παγώνουν» τα τέλη χρήσης δικτύου, ενώ μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται στις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Πρόκειται για το ποσό που καταβάλλει η ΔΕΗ για να παρέχει κάτω του κόστους φθηνό ρεύμα σε πολυτέκνους και στους κατοίκους των νησιών, το οποίο επιμερίζεται σε όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές. Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αποτελούν μέρος της τελικής χρέωσης, και ειδικά στην περίπτωση του αγροτικού τιμολογίου το ποσό πενταπλασιάζεται.