Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος παρέμεινε σοβαρά τραυματισμένος στον δρόμο για 45 λεπτά, αποκαλύπτει τα κενά στη διακομιδή των επειγόντων περιστατικών. Τα πεπαλαιωμένα οχήματα, το απλήρωτο προσωπικό, οι άσκοπες διακομιδές είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που οδηγούν στις καθημερινές καθυστερήσεις των ασθενοφόρων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Γιάννης Ροτζιώκος διέταξέ χτες το πρωί ένορκη διοικητική εξέταση, το πόρισμα της οποίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ωστόσο οι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι υπήρξε καθυστέρηση, η οποία οφειλόταν μεταξύ άλλων σε μηχανική βλάβη του πρώτου ασθενοφόρου που είχε λάβει εντολή να παραλάβει τον πολυτραυματία με αποτέλεσμα το «166» να καλέσει δεύτερο.

Την Τρίτη το βράδυ το προσωπικό του ΕΚΑΒ βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας – δεν έχουν πληρωθεί για νυχτερινά, υπερωρίες και αργίες. Στους δρόμους της Αττικής κινούνταν μόλις 38 ασθενοφόρα, όταν σε μια κανονική βάρδια φτάνουν ακόμη και τα 80, ενώ σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία χρειάζονται περισσότερα από 100 για να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες.

Οπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιάννης Χούσος, ο σκηνοθέτης έλαβε τις πρώτες βοήθειες από διασώστες που βρίσκονταν σε επίσχεση, οι οποίοι έσπευσαν στον τόπο του ατυχήματος επειδή διαπίστωσαν (μέσω του ασυρμάτου) τη σοβαρή καθυστέρηση.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον κ. Χούσο, το πρώτο ασθενοφόρο ξεκίνησε από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, έμεινε όμως στον δρόμο από φρένα. Κινητοποιείται δεύτερο, ούτε και αυτό όμως καταλήγει στο σημείο. Ενα τρίτο που είχε ελευθερωθεί μετά τη διακομιδή ασθενούς στο Νοσοκομείο της Νίκαιας κατευθύνεται προς τον βαριά τραυματισμένο άνδρα.

Ηδη, όμως, στο Κερατσίνι έχει φθάσει τέταρτο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με τους διασώστες που ήταν σε επίσχεση και με δική τους πρωτοβουλία, αφού ήταν κοντά στο σημείο.

Οπως δηλώνει ο κ. Χούσος, επιβαρυντικός παράγοντας ήταν και τα λεπτά που πέρασαν έως ότου αποφασίσουν οι συγγενείς του θύματος τη μεταφορά του στο ιδιωτικό νοσοκομείο Μετροπόλιταν με ασθενοφόρο του ίδιου νοσοκομείου.