Ας διαβάζουμε πρώτα

Βλέπω καθημερινά πληθώρα κειμένων στην εφημερίδα σας για το τι πρέπει να γίνει με το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατία, το έλλειμμα, την τρόικα, την Ελλάδα… Χαίρομαι που ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος είναι εξαιρετικά παραγωγικός – έστω κι αν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτής είναι κοινότοπο, φλύαρο, αναπαράγει τον ξύλινο λόγο της πολιτικής και, προφανώς, σπανίως προσεγγίζει όχι τη λύση του προβλήματος αλλά ούτε το πρόβλημα. Αναγνωρίζω βεβαίως ότι το να γράφει κανείς είναι ίδιον του χαρακτήρα των κομματικών στελεχών και των μελών του ΠΑΣΟΚ. Εύχομαι, σε ένα καλύτερο μέλλον για τη σοσιαλδημοκρατία, οι οπαδοί της οποίας δεν θα γράφουν μόνο αλλά και θα διαβάζουν τα κείμενα. Σε αντίθεση με ό,τι δήλωσε ότι έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης σε σχέση με το Μνημόνιο…

Ελενα Ελευθερίου, εκπαιδευτικός

Κίνημα και τοπικές κοινωνίες

Σωστά τα λέει ο κ. Ν. Καλιακούδας («Να σπάσει η σπονδυλική στήλη», «ΤΑ ΝΕΑ», 23/1/2012). Ετσι πρέπει να γίνει, να κυριαρχήσει η λογική ενός κινήματος. Αλλά το άρθρο δεν απαντά πώς θα δοθεί κινηματικός χαρακτήρας στις τοπικές κοινωνίες! Αφού είναι δύσπιστες! Τις καταντήσανε δύσπιστες!

Κική Τριανταφύλλου, Αθήνα

Αμεση δημοκρατία χωρίς κόμματα!

Μια απάντηση στον κ. Καζανά («ΤΑ ΝΕΑ», 25/1/2012). Η λύση είναι μία, άμεση Δημοκρατία χωρίς κόμματα. Οι κυβερνήτες θα προκύπτουν με άμεση εκλογή από σώμα εκλεκτόρων που με τη σειρά τους (οι εκλέκτορες) θα προκύπτουν από την άμεση ψήφο του λαού και θα έχουν δικαίωμα ψήφου για μία και μόνη φορά. Τα κόμματα στην Ελλάδα «εφευρέθηκαν» από της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους για να εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα. Οι σημερινοί πολιτικοί είναι άξιοι απόγονοι των ελεεινών Μαυροκορδάτων και των Κωλέττηδων που τοποθετήθηκαν στην κατεστραμμένη Ελλάδα σαν έμμισθοι υπάλληλοι από τους ξένους για να αντικαταστήσουν την οθωμανική εξουσία. Ο μόνος άξιος Ελληνας, που αν τον άφηναν να κυβερνήσει ίσως να είχαμε μια άλλη Ελλάδα, δολοφονήθηκε από λακέδες των ξένων συμφερόντων.

Δημήτρης Γιαννόπουλος