Το πράσινο φως στη συγχώνευση των τραπεζών Αlpha Bank και EFG Eurobank Ergasias άναψε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κρίνοντας ότι η συγχώνευση αυτή δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στον ανταγωνισμό.
H Επιτροπή Ανταγωνισμού στην απόφασή της σημειώνει ότι για δύο επιμέρους αγορές και συγκεκριμένα για την αγορά των POS (ηλεκτρονικά μηχανήματα αποδοχής καρτών) στην οποία οι δύο τράπεζες δραστηριοποιούνται μέσω της εταιρείας Cardlink και για τα πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring) θα πρέπει να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες πρακτικές, ώστε να μην τεθεί θέμα αντι-ανταγωνιστικών συμπεριφορών. Ειδικότερα για την αγορά αποδοχής καρτών, οι δύο τράπεζες που αποτελούν μετόχους της εταιρείας Cardlink, όπως αναφέρει η Επιτροπή, δεν θα πρέπει μέσω της εταιρείας αυτής να απαγορεύουν σε άλλες τράπεζες τη χρήση των POS για τις δικές τους πιστωτικές κάρτες, ενώ η τιμολογιακή πολιτική θα γίνεται επί ίσοις όροις για όλους τους πελάτες, ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι μέτοχοι της Cardlink.
Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του factoring, δηλαδή την πρακτόρευση επιχειρηματικών δεσμεύσεων, η Επιτροπή ζητά από τις δύο τράπεζες να αντικαταστήσουν τον 26ο όρο της σύμβασης πρακτορείας της Alpha Τράπεζας κατά τρόπο ώστε να αποσαφηνίζεται ότι η δέσμευση που αναλαμβάνει ο πελάτης των δύο τραπεζών περιορίζεται σε εκείνες και μόνο τις απαιτήσεις που αποτελούν αντικείμενο της εκάστοτε σύμβασης πρακτορείας και όχι σε άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τις τράπεζες (π.χ. δάνεια, μισθοδοσίες κ.λπ.).
Επιπλέον θα πρέπει να περιγράφονται ρητά οι ευθύνες που αναλαμβάνει αλλά και οι απαγορεύσεις που ισχύουν για όποιον συνάψει συνεργασία με τις δύο τράπεζες στο factoring.
Οι δύο τράπεζες, Αlpha Bank και EFG Eurobank Ergasias, αποδέχθηκαν τις επισημάνσεις της Επιτροπής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από