Εως τα Νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού Ωκεανού, έναν από τους πιο δημοφιλείς φορολογικούς παραδείσους για τη δημιουργία offshore, έχουν φτάσει οι έρευνες των διωκτικών Αρχών, του ΣΔΟΕ και της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, με αφορμή το «φέσι» των περίπου 150 εκατ. ευρώ που απειλεί να βάλει στην αγορά ρεύματος το άγνωστο μέχρι σήμερα στην Ελλάδα επενδυτικό κεφάλαιο (fund) Worldwide Energy, στο οποίο και μεταβιβάστηκαν από το τέλος Νοεμβρίου οι εταιρείες Hellas Power και Energa, βασικοί ανταγωνιστές της ΔΕΗ στη λιανική, με μερίδιο 8% και περίπου 200.000 οικιακούς και εμπορικούς πελάτες.

Πρόκειται για τις εταιρείες τις οποίες οι μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους, ο επιχειρηματίας Βασίλης Μηλιώνης και η οικογένεια Αριστείδη Φλώρου, πούλησαν στο συγκεκριμένο fund (ρωσοαραβικών συμφερόντων, όπως είχαν αναφέρει χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες) λόγω των μεγάλων ζημιών που είχαν, οι οποίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανέρχονταν για την καθεμία εταιρεία σε 1-2 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Το θέμα «έσκασε» την περασμένη εβδομάδα, όταν οι δύο εταιρείες δεν τήρησαν τη συμφωνία διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τον ΔΕΣΜΗΕ (ανέρχονται, κατά τον ίδιο, σε 70 εκατ. ευρώ, κάτι όμως που η Energa, η οποία και εκπροσωπεί το fund, αμφισβητεί λέγοντας ότι εκκρεμούν αγωγές και μηνύσεις), αρνούμενες να καταβάλουν δόση 27 εκατ. ευρώ. Το γεγονός σήμανε συναγερμό σε ΡΑΕ και υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, πόσω μάλλον όταν την ίδια στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη έλεγχος της συγκεκριμένης μεταβίβασης από το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Σημειώνεται ότι από το τέλος Νοεμβρίου, οπότε και γνωστοποιήθηκε στη ΡΑΕ η μεταβίβαση του ελέγχου των δύο εταιρειών, εκείνη ζήτησε στοιχεία από το επίμαχο fund για την ταυτότητά του σε επίπεδο φυσικού προσώπου, τα οποία δεν έχουν ακόμη σταλεί.

Για όσα της καταλογίζονται η Energa υποστηρίζει ότι «μέχρι και την προηγούμενη δόση η καταβολή των υποχρεώσεων του ομίλου γινόταν κανονικά, και διεκόπη μόνο όταν ο ΔΕΣΜΗΕ αρνήθηκε να εγγράψει στο μητρώο προμηθευτών το νέο σχήμα που απορρόφησε τις δύο εταιρείες». Το θρίλερ συνεχίστηκε την Πέμπτη, όταν σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον υφυπουργό Ι. Μανιάτη, με συμμετοχή των εκπροσώπων των δύο εταιρειών, τους δόθηκε προθεσμία ως το πρωί της Παρασκευής ώστε να καταβάλουν τη δόση, κάτι που δεν έγινε. «Αν και η εταιρεία μας είχε δεσμευθεί ενώπιον των Αρχών ότι θα το πράξει, εντούτοις δεν μπόρεσε, γιατί την Παρασκευή οι τραπεζικοί της λογαριασμοί βρέθηκαν δεσμευμένοι», παραδέχεται σε ανακοίνωση της η Εnerga που εκπροσωπεί το Worldwide.

Τι θα συμβεί αν τα ποσά δεν καταβληθούν ούτε σήμερα; Το ΔΣ του ΔΕΣΜΗΕ, που συνεδριάζει εκτάκτως, θα καταγγείλει τη σύμβαση αγοραπωλησίας που έχει μαζί τους (αυτό σημαίνει ότι οι 200.000 πελάτες επιστρέφουν στη ΔΕΗ). Επίσης, εντός της εβδομάδας οι δύο εταιρείες θα προσέλθουν στη ΡΑΕ, έπειτα από απόφαση που έλαβε η ολομέλειά της την περασμένη Πέμπτη να τις καλέσει σε ακρόαση για ανάκληση των αδειών τους.