Το τραγούδι «Born this way» της Lady Gaga από το ομώνυμο άλμπουμ της έχει ξεπεράσει τα όρια της επιτυχίας, δεν αφορά μόνο τους θαυμαστές της, αλλά έχει γίνει σύμβολο του αγώνα κατά του εκφοβισμού και της ψυχολογικής βίας στα σχολεία της Αμερικής.

Το κομμάτι – το έχουν κάνει σύνθημα και οι σπασίκλες μαθητές της τηλεοπτικής σειράς «Glee» – αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για την ίδια τη Lady Gaga. Δημιούργησε ίδρυμα κατά του εκφοβισμού στα σχολεία που φέρει τον τίτλο του τραγουδιού. Μάλιστα θα κάνει την επίσημη παρουσίαση του μη κερδοσκοπικού φορέα Born This Way Foundation (BTWF) σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ – αρωγός στην πρωτοβουλία της – στις 29 Φεβρουαρίου.

Σκοπός του ιδρύματος θα είναι «η εξεύρεση καλύτερων μεθόδων προσέγγισης των νέων και η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας για την ευγένεια, τη γενναιότητα, την αποδοχή και την τόνωση του ηθικού».

Η Lady Gaga, υπέρμαχος της ανεκτικότητας, προώθησε ένα μήνυμα κατά της ψυχολογικής βίας μεταξύ των νέων μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας την ποινικοποίηση της συγκεκριμένης ενέργειας. Η τραγουδίστρια είχε συγκλονιστεί με την αυτοκτονία ενός ομοφυλόφιλου 14χρονου μαθητή τον περασμένο Σεπτέμβριο – θύμα εκφοβισμού και κοινωνικού αποκλεισμού από συμμαθητές του. «Πέρασα τις τελευταίες μέρες αναλογίζοντας τι συνέβη, κλαίγοντας και ουρλιάζοντας για τον χαμό του παιδιού. Είμαι οργισμένη. Είναι δύσκολο να αγαπήσεις κάποιον όταν η σκληρότητά του γίνεται αιτία θανάτου», έγραφε στο tweeter η Lady Gaga.

Τον περασμένο Δεκέμβριο συνάντησε τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και μοιράστηκε τις εμπειρίες και τις ιδέες της για τις μεθόδους με τις οποίες θα εξαλειφθεί το φαινόμενο της έλλειψης ανεκτικότητας στους νέους των ΗΠΑ.

«Ο οργανισμός που θέσπισε η κόρη μου γεννήθηκε από την έντονη επιθυμία της για έναν καλύτερο κόσμο, στον οποίο οι άνθρωποι θα συμπεριφέρονται με ευγένεια και καλοσύνη μεταξύ τους και θα αποδέχονται ο ένας τον άλλον ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα που μπορεί να έχουν», έλεγε η Σίνθια Τζερμανότα, μητέρα της Lady Gaga. «Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός κινήματος που θα αφορά τους νέους, θα ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και θα τους δέχεται ως πολύτιμα μέλη της κοινωνίας μας».