Ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή από τα χρόνια της ΕΡΕ έως και το 2007, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης απεβίωσε αιφνιδίως χθες το πρωί στα 80 χρόνια του. Υπήρξε επί δεκαετίες βασικός εκπρόσωπος της Κρήτης για τη συντηρητική παράταξη, συμπληρώνοντας ως βουλευτής Ρεθύμνου 14 θητείες στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Γόνος κρητικής οικογένειας με μεγάλη πολιτική παράδοση, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης γεννήθηκε το 1932 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, αλλά στράφηκε νωρίς στην πολιτική και πρωτοεξελέγη βουλευτής με την ΕΡΕ το 1958. Στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας είχε παραπεμφθεί στο Στρατοδικείο για την ίδρυση της οργάνωσης Εθνική Δημιουργική Ομαλότητα. Το 1974 επέστρεψε στα βουλευτικά έδρανα με τη ΝΔ, αναλαμβάνοντας έως το 1981 και κυβερνητικά καθήκοντα. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ορίστηκε υπουργός Τουρισμού. Τον Σεπτέμβριο του 1991 ήλθε σε σύγκρουση με τον τότε πρωθυπουργό και παραιτήθηκε, για να επανέλθει στην κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 1992 ως υπουργός Εσωτερικών.

Βουλευτής Ρεθύμνου εκλεγόταν συνεχώς έως και τις εκλογές του 2004 για να τον διαδεχθεί το 2007 η κόρη του Ολγα Κεφαλογιάννη. Επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή είχε οριστεί άτυπος σύμβουλος στο Μέγαρο Μαξίμου έως τον Δεκέμβριο του 2008. Ηταν έγγαμος με την Ελένη Βαρδινογιάννη με την οποία απέκτησαν τρεις κόρες.