Νέο ρήγμα στην κυβέρνηση συνεργασίας προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς ΝΔ και ΛΑΟΣ αντιδρούν στις αλλαγές που προώθησε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και κρίνουν ανεπαρκείς και τις τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιαστεί προ μηνός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά πληροφορίες, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν και επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ στη Λεωφόρο Συγγρού γίνονται εισηγήσεις ακόμη και για πρόταση μομφής κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, εάν επιμείνει στην ψήφιση του επίμαχου σχεδίου χωρίς νέες αλλαγές. Κατά τις ίδιες πηγές, για το ζήτημα έχει ενημερωθεί διεξοδικά ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρουσίασε χθες τις γαλάζιες ενστάσεις και στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι προχτές το βράδυ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, οι οποίοι συμφώνησαν κατ’ αρχήν στο επίμαχο νομοσχέδιο. «Λυπάμαι για την υπαναχώρηση και γιατί πολλοί δεν σκέπτονται ότι κάποιοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή στις φυλακές ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και δεν ξέρω ποιες θα είναι οι εξελίξεις», τόνισε.

Από τη λίστα των υποψηφίων για αποφυλάκιση αποκλείονται φοροφυγάδες, καταχραστές του δημοσίου χρήματος, οφειλέτες του Δημοσίου, μέλη εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και όσοι έχουν αμετάκλητα καταδικαστεί σε ποινές για αδικήματα κοινωνικής απαξίας.

Με βάση τις τροποποιήσεις που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο ο «χρόνος δοκιμασίας» για τους αποφυλακισμένους κρατούμενους διευρύνεται από τα τρία στα πέντε χρόνια, διάστημα μέσα στο οποίο αν διαπράξουν άλλο αδίκημα επιστρέφουν στη φυλακή και εκτίουν αθροιστικά τις ποινές τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, από τα 21 σωφρονιστικά καταστήματα με την εφαρμογή του νέου νόμου εκτιμάται ότι θα αποφυλακιστούν άμεσα 635 κρατούμενοι, ενώ από όλες τις φυλακές υπολογίζονται περίπου 1.000.