Το βράδυ της Παρασκευής, ο επικεφαλής του IIF συναντήθηκε εκ νέου -για δεύτερη φορά την ίδια ημέρα- με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνάντηση κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα.

Ανάμεσα στις δύο συναντήσεις με το IIF στο Μέγαρο Μαξίμου μεσολάβησε τηλεδιάσκεψη για το PSI με εκπρόσωπους των ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων, στην οποία περιγράφηκαν οι όροι της συμφωνίας των τραπεζών με την ελληνική κυβέρνηση.

Στις διαβουλεύσεις για το PSI φαίνεται πως οι δύο πλευρές συγκλίνουν στο βασικότερο αγκάθι, το ζήτημα του επιτοκίου: Φαίνεται πως το κουπόνι θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα -κλιμακωτά- κοντά στο 4% με «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία.

Πληροφορίες έκαναν λόγο επίσης για δεκαετή περίοδο χάριτος. Το IIF ζητεί εγγυήσεις (collaterals) για τα νέα ομόλογα, που θα εγγυώνται το ονομαστικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για μετρητά, θα λάβουν το 15% σε 2ετή ομόλογα του EFSF.

Ανακοίνωση από το IIF

Η οργάνωση η οποία εκπροσωπεί ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους που διακρατούν πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, καλώντας όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά» ώστε να οριστικοποιηθεί.

«Τα στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (στην απομείωση του χρέους–Private Sector Involvement, PSI) αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους», ανέφερε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, που εκπροσωπεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, σε ανακοίνωσή του η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του εκπροσώπου του Τσαρλς Νταλάρα με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην Αθήνα.

Το IIF αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία θα συμβάλλει στην «οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία», όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό: την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup ενώ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 30 Ιανουαρίου, πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος ώστε να υπογράφει ένα προσωρινό Μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.