Πότε ξεκινήσατε από το Αμστερνταμ;

8 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και φτάσαμε στη Βενετία τη μεθεπόμενη Τρίτη, ξημέρωμα. Σκάρτες δύο βδομάδες δηλαδή.

Κάθε πόσα χιλιόμετρα σταματούσατε;

Την πρώτη στάση την κάναμε νωρίς, στο Αρνεμ, στα 110 χιλιόμετρα. Είχαμε πολλά ρούχα μαζί μας και έπρεπε να τα ξεφορτωθούμε. Κοιμηθήκαμε στο μαγαζί της Coco-Mat. Το πρωί, ελαφρωμένοι, πήραμε τον Ρήνο. Βγήκαμε Γερμανία, σε μια πόλη που λέγεται Xanten. Μόλις την είδαμε είπαμε, «φτάσαμε κιόλας στην Ξάνθη».

Ταξιδεύατε μόνο με το φως του ήλιου ή ταξιδεύατε και τα βράδια;

Τα πολλά χιλιόμετρα βγαίνανε τη νύχτα. Την ημέρα χαζεύεις, κοιτάς, έχει κίνηση, οπότε από τότε που νυχτώνει μέχρι τις 12, 1 μετά τα μεσάνυχτα πιάνεις τα πολλά χιλιόμετρα.

Πόσα χιλιόμετρα κάνατε συνολικά;

Περίπου 2.500 χλμ. Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ελλάδα.

Δεν είναι κακή εποχή ο χειμώνας για να διασχίσεις όλη την Ευρώπη;

Την πρώτη μέρα που φτάνουμε κατάκοποι στο ξενοδοχείο στην Ελβετία, μας λένε, «δεν μπορείτε να φύγετε αύριο γιατί θα έχει τη μεγαλύτερη κακοκαιρία των 20-30 χρόνων». Δεν εννοούσαν χιόνια αλλά αέρα. Εσπαγαν κλαδιά, έπεφταν δέντρα και μπορούσες να σκοτωθείς. Σε κάποια φάση, για να κάνουμε 2 χιλιόμετρα χρειαστήκαμε 25 λεπτά. Χοντρό λούκι.

Και όταν βρίσκατε χιόνια τι κάνατε; Παίρνατε αγκαλιά το ποδήλατο και προχωρούσατε;

Στις Αλπεις δεν μας άφησαν να μπούμε στο τούνελ, απαγορευόταν στους ποδηλάτες. Για να περάσουμε από την άλλη μεριά, έπρεπε να πάρουμε το τρένο. «Μην το κάνετε γιατί θα βρείτε πολύ χιόνι». Λέμε, δεν γίνεται να μη συνεχίσουμε. Τελικά είχε 2 μέτρα χιόνι. Απίστευτο! Στην αρχή πέφταμε συνεχώς. Μετά από 3-4 χιλιόμετρα όμως δεν ξαναπέσαμε. Είναι φοβερό πώς προσαρμόζεται το σώμα σου.

Η πιο ωραία διαδρομή ποια ήταν;

Η μεγαλύτερη απόλαυση για έναν ποδηλάτη είναι Πάτρα – Κόρινθος. Εκπληκτική διαδρομή, αριστερά θάλασσα, δεξιά δέντρα.

Εκτός Ελλάδος;

Βιομηχανίες βλέπαμε κυρίως. Στον Ρήνο, στο Λεβερκούζεν είναι η Μπάγερν. Τεράστια βιομηχανία. Δεν μπόρεσα να μη σκεφθώ τη μάνα μου που παίρνει όλη μέρα χάπια. Οι περισσότεροι στην Ελλάδα πίνουν χάπια. Τα δίνουν εύκολα οι γιατροί. Αργότερα πέσαμε πάνω στην Basf. Επί 7 χιλιόμετρα υπήρχε μόνο βιομηχανία. 55.000 εργαζόμενοι. Από τον Ρήνο έμπαιναν μέσα ολόκληρα πλοία. Εκεί σκέφθηκα γιατί η Ελλάδα χρωστάει. Είμαστε υπόδουλοι αυτών των βιομηχανιών. Χάπια, αναψυκτικά, τσιγάρα, αυτοκίνητα, ανθυγιεινά φαγητά. Ολα βιομηχανικά προϊόντα.

Και μόλυνση;

Μπόχα υπήρχε σε όλο τον Ρήνο. Σε κάποια σημεία δεν μπορούσες να αναπνεύσεις. Σου είπα, μέχρι να φτάσεις στην Πάτρα και να πάρεις την παλιά Εθνική και να πεις «κοίτα ένα ωραίο χωριό», με πορτοκαλιές και λεμονιές.

Το πιο επικίνδυνο σημείο της διαδρομής ποιο ήταν;

Και αυτό στην Ελλάδα. Από την Ελευσίνα μέχρι το Δαφνί. Χωρίς φως, να ανεβαίνουμε τον Γολγοθά. Με τα φορτηγά δίπλα σου να τρέχουν και να μην προσέχουν. Παντού σκοτωμένα σκυλιά. Το χειρότερο σημείο.

Γιατί το έκανες;

Το ταξίδι; Για να ανακαλύψω έναν άλλο κόσμο. Με το ποδήλατο όλα αποκτούν τις πραγματικές τους διαστάσεις.

Τον ανακάλυψες;

Ναι και τώρα θέλω να καθιερώσω ως διεθνή ποδηλατική διαδρομή την Ολυμπία – Αθήνα. Είναι εύκολο να γίνει. Δεν χρειάζονται ούτε λεφτά ούτε τίποτε. Αρκεί δύο δήμαρχοι να αποφασίσουν να βάλουν μια φωσφοριζέ γραμμή, να δείχνουν στους οδηγούς ότι εδώ είναι για τους ποδηλάτες. Να λέει ο ευρωπαίος ποδηλάτης: «Πήγαινε Ολυμπία – Αθήνα και θα γνωρίσεις την Ελλάδα». Οπως κάνουν με τον γύρο της Γαλλίας.

Του Βίλεμ του άρεσε το ταξίδι;

Αν δεν ήταν αυτός δεν θα το έκανα.

Ο Τζέιμς γιατί δεν ήρθε;

Είχαμε ατυχίες φέτος. Τον ταλαιπωρεί ο αστράγαλός του, κοντεύει ενάμιση μήνα. Ελπίζω την άλλη βδομάδα να ξαναρχίζει να παίζει.

Τι λένε στον Αγιαξ;

Οι προοπτικές είναι καλές, έχουν δει ότι είναι εντελώς διαφορετικός από τα πιτσιρίκια της ηλικίας του.

Αρα να υποθέσω ότι θα συνεχίσετε να μένετε στο Αμστερνταμ;

Κατά 99%. Μένουμε στο ίδιο σπίτι με τον Κρόιφ, τον παλιό ποδοσφαιριστή. Ακριβώς από πάνω μας μένει. Ολη μέρα με τα ποδήλατα. Παίρνει ο Τζέιμς τον πιτσιρικά τον Τομ και πάνε 30 χιλιόμετρα με τα ποδήλατα να παίξουν μπάλα. Μόνο η Εμμα απουσιάζει, είναι στη Βοστώνη, σπουδάζει Γλωσσολογία και Νομική.

Να υποθέσω ότι η «οικογένεια» θα επεκταθεί και εμπορικά στην Αμερική;

Ναι ξεκινήσαμε μια συνεργασία με έναν Νεοϋορκέζο. 50% εγώ και ο Μάικ, η μαμά Coco-Mat δηλαδή, και 50% αυτός.

Η έδρα της εταιρείας θα συνεχίσει να είναι στην Ελλάδα;

Ναι τα προϊόντα θα συνεχίσουν να φεύγουν για την Αμερική και την Ευρώπη από την Ξάνθη.

Πόσο κόσμο απασχολείτε στην Ξάνθη;

Τώρα καμιά 200αριά.

Και πόσα μαγαζιά;

Δεν θα είναι καμιά 60αριά όλα μαζί; Καμιά 35αριά στην Ελλάδα, 8 στην Ολλανδία και από 1-2 σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Η κρίση δεν σας έχει τρομάξει;

Θα σου φανεί παράξενο, αλλά εγώ χαίρομαι που ήρθε η κρίση. Πηγαίναμε για πολύ μεγάλη καταστροφή. Ο Ελληνας έχει χοντρύνει, καπνίζει, πίνει, κινείται μόνο με αυτοκίνητο, καταναλώνει συνεχώς ξένα προϊόντα. Πού θα σταματούσε αυτό; Χαίρομαι λοιπόν. Ισως, έτσι, αλλάξουμε συνήθειες.

Να γίνουμε όλοι ποδηλάτες;

Να κάνει ο καθένας κάτι καλό για τον εαυτό του. Δεν είναι εύκολο, βλέπω στην Coco-Mat. Προσπαθώ να επηρεάσω τα παιδιά, αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Λίγοι κυκλοφορούν με ποδήλατο ή έκοψαν το κάπνισμα.

Ενώ δίνεις μπόνους στους ποδηλάτες και τους μη καπνιστές.

Μα τους λέω, «θα μας πετάνε αυγά σε λίγο». Δηλαδή, λέτε στον κόσμο ότι είσαστε οικολόγοι, δεν είσαστε! Βρίζετε τους πολιτικούς και εσείς μολύνετε το ίδιο με αυτούς. Μια κοπέλα ξοδεύει 230 ευρώ κάθε μήνα για να έρχεται από την Καλλιθέα με το αμάξι της. Και θέλει 5 ευρώ την ημέρα για τσιγάρα. Αρα πήγαμε στα 380. Κάνα 60άρι, 70άρι το κινητό, 1-2 ποτά την εβδομάδα, πάμε στα 500 ευρώ. Της λέω, οι τέσσερις «θεοί», ο βενζίνας, ο περιπτεράς, ο μπάρμαν και ο «κινητός», σου παίρνουν τον μισό μισθό. Ε, δεν θα μας έστελνε στον γκρεμό όλο αυτό;

Κάποια πρόταση σωτηρίας έχεις;

Ναι, να φύγει ο κόσμος γλυκά, γλυκά από την Αθήνα. Ολοι όμως θέλουμε το status quo του Αθηναίου, ότι δεν είμαστε βλάχοι.

Τι λένε για μας οι Ολλανδοί;

Αυτό που λένε και πολλοί ανεγκέφαλοι Γερμανοί. «Οι τεμπέληδες Ελληνες». Τους λέω, δεν είναι έτσι. Τεμπέληδες υπάρχουν και στην Ολλανδία. Εσείς μας πουλούσατε, εμείς καταναλώναμε. Εβαζαν μοντέλα μέσα στις αμαξάρες, οι τράπεζες σε φώναζαν να σου δώσουν δάνειο και εσύ νόμιζες ότι είναι τσάμπα και η κουρσάρα και το μοντέλο.

Ελληνικά προϊόντα βρίσκεις εκεί, στα σούπερ μάρκετ;

Τίποτε, ούτε καν φέτα. Κάτι από τη Δανία κυκλοφορούν. Εδώ έφερα 9 μικρούς επιχειρηματίες με λάδι, ρίγανη, διάφορα προϊόντα και μου λένε, πρώτη φορά βγήκαμε έξω. Χθες με πήρε μια γυναίκα που κάνει λίπασμα από φύκια και της λέω «έλα». Εδώ βάζουν ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, τα φύκια όμως δεν μπορούν να τα βρουν πουθενά. Ξύπνησε η γυναίκα και ψάχνει να βρει πελάτες έξω αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει πια τίποτε.

Η επιλογή του Παπαδήμου πώς σου φάνηκε;

Εγώ πιστεύω στα απλά πράγματα, τα οποία οι πολιτικοί θεωρούν ανούσια. Τους ξένους θα τους κερνούσα τσάι του βουνού. Και θα το έλεγα στην τηλεόραση. Να μη νιώθει και ο άλλος αμήχανα όταν σερβίρει φλησκούνι στην γκόμενα. Ο Πρωθυπουργός να είναι εμπορικός Πρωθυπουργός. Να στείλει στους άλλους αρχηγούς τυρί, ελιές, μέλι.

Δύσκολο, τώρα τρέχουν για το PSI.

Ε, ας σταματήσουμε να περιμένουμε τους κυβερνώντες και να κοιτάξουμε τι θα πουλήσουμε μόνοι μας. Και οι πολιτικοί αρχηγοί, αντί να μαλώνουν μεταξύ τους, να προβάλουν τα προϊόντα μας. Να δώσουν λίγο αξία σε αυτά που παράγει ο Ελληνας. Πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι που θέλουν να διευθύνουν την Ελλάδα ότι προς τα εκεί που πάμε έχει συνωστισμό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα πράσινο κράτος.

Πράσινη ανάπτυξη που έλεγε και ο Παπανδρέου.

Του Παπανδρέου του είχα πει κάποτε να πάει να μείνει στο Περιστέρι. Να δείξει κάτι. Γιατί αυτό που έκανε η Βραζιλία με την Μπραζίλια δεν μπορεί να το κάνει η Ελλάδα; Να κάνει την πρωτεύουσα – ξέρω εγώ; – στην Κόρινθο. Με πιάνει τρέλα. Βλέπω την Αθήνα με 5.000.000 κατοίκους και η υπόλοιπη χώρα ρημάζει.

Θα ξανάρθεις στην Ελλάδα με ποδήλατο;

Αυτό που θέλω τώρα είναι να κάνω ποδηλατοδρόμο τη διαδρομή Αθήνα – Ολυμπία. Σου το ξαναλέω. Οι περίφημοι ποδηλατόδρομοι στην Ολλανδία είναι γεμάτοι αυτοκίνητα γιατί η Ολλανδία είναι μια Πελοπόννησος με 16.000.000 κόσμο. Εδώ έχουμε έναν ποδηλατόδρομο έτοιμο και τον έχουμε παρατημένο. Πώς θα προσελκύσουμε τουρισμό; Εκεί γύρω στον Απρίλη, τον Μάη να το οργανώσουμε. Εγώ αναλαμβάνω να κοιμηθούν όλοι δωρεάν. Θα βρω τα ξενοδοχεία σε όλη τη διαδρομή και θα προσφέρω σε όλους τους ποδηλάτες τη διανυκτέρευση.