Οταν την πλησιάζει κάποιος να της μιλήσει επειδή γνωρίζει τον διάσημο αδελφό της, η Κάντας Γκίνγκριτς-Τζόουνς έχει έτοιμες δύο απαντήσεις. Σε όσους δείχνουν φιλικοί απαντά ευγενικά ότι χαίρεται που τους γνωρίζει. Σε όσους την ενημερώνουν ότι ανήκουν στους εχθρούς του ετεροθαλούς αδελφού της χαμογελά με νόημα και λέει: «Δεν είστε οι μόνοι!». Ο διάσημος αδελφός τής Κάντας είναι ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Ο λόγος για τις ανάμεικτες αντιδράσεις της είναι ότι, ενώ ο Νιουτ συμπεριλαμβάνεται στις πιο γνωστές προσωπικότητες της αμερικανικής Δεξιάς, η Κάντας ανήκει στην, για τα δεδομένα των ΗΠΑ, Αριστερά. Επίσης, είναι ομοφυλόφιλη, μια θανάσιμη αμαρτία στα μάτια των παραδοσιακών Ρεπουμπλικανών. Και, ακόμη περισσότερο, τυγχάνει να έχει παντρευτεί με τη σύντροφό της. Τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών όλοι οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα στους Ρεπουμπλικανούς – συμπεριλαμβανομένου του αδελφού της – θέλουν να τον θέσουν εκτός νόμου αν κερδίσουν. Ωστόσο η σύγκρουση των δύο αδελφών δεν σταματά εκεί. Ως υπεύθυνη για την «ενημέρωση νέων και φοιτητών» της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας οργάνωσης που έχει στόχο την προώθηση των θεμάτων των ομοφυλοφίλων, η Γκρίνγκριτς-Τζόουνς είναι επαγγελματίας αγκιτάτορας εναντίον όλων των κοινωνικών αξιών τις οποίες υπερασπίζεται με πάθος ο Νιουτ. Ασχέτως του εάν ο αδελφός της καταλήξει να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο από τον Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, η Κάντας είναι αποφασισμένη να εργασθεί άοκνα ώστε να εξασφαλίσει τη νίκη για τον νυν Πρόεδρο.

Το επαναλαμβάνει η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». «Θα κάνω τα πάντα προκειμένου να μην εκλεγεί ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών», λέει. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει προσφέρει πολλά στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων. Από την ανάκληση του «Μη ρωτάς, μη λες» στις Ενοπλες Δυνάμεις έως την πολιτική εναντίον των διακρίσεων στους χώρους εργασίας. Είμαι αποφασισμένη να βοηθήσω για να επανεκλεγεί».

Η Κάντας συνειδητοποίησε ότι είναι ομοφυλόφιλη στη διάρκεια της εφηβείας της, αλλά έκανε την πρώτη σχέση της με γυναίκα στο πανεπιστήμιο. Εκεί ανακάλυψε ότι κάποια από τα μέλη της γυναικείας ομάδας ράγκμπι όπου έπαιζε ήταν λεσβίες και δεν είχαν πρόβλημα να το κοινοποιήσουν. «Στην ομάδα μου είδα για πρώτη φορά γυναίκες που αισθάνονταν ό,τι κι εγώ και μιλούσαν γι’ αυτό χωρίς πρόβλημα». Εκείνη το είπε στους γονείς της το καλοκαίρι του 1987, όταν η μητέρα της ανακάλυψε μια εφημερίδα για γκέι στο υπνοδωμάτιό της. Τότε ο Νιουτ είχε ήδη εκλεγεί στο Κογκρέσο. «Τη ρώτησα πώς αντέδρασε ο αδελφός μου και η μητέρα μου είπε ότι απάντησε πως είναι δική μου η ζωή και πρέπει να τη ζήσω όπως θέλω».

Μέχρι στιγμής σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ο Νιουτ, που δίνει σήμερα τη μάχη για το χρίσμα στις προκριματικές της νότιας Καρολίνας, δεν έχει πει κουβέντα για την αδελφή του. Εκείνη δεν έχει επιδείξει την ίδια διακριτικότητα. Πριν από τα Χριστούγεννα εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή της Ρέιτσελ Μάντοου, της πρώτης ανοικτά ομοφυλόφιλης οικοδέσποινας τηλεοπτικού τοκ σόου, για να εκφράσει την υποστήριξή της στον Ομπάμα. Και δεν σταματά να επαναλαμβάνει την οργή της σχετικά με τις απόψεις του αδελφού της, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει υποστηρίξει ότι η κοινωνία θα πρέπει να «ανεχθεί» τους ομοφυλόφιλους με τον ίδιο τρόπο που ανέχεται τους αλκοολικούς. «Υποστηρίζει αυτές τις θέσεις επειδή τις πιστεύει ακράδαντα ή τις εκφράζει επειδή είναι ένας Ρεπουμπλικανός που θέλει να μπει στη μάχη για την προεδρία;» αναρωτιέται η Κάντας Γκίνγκριτς-Τζόουνς. «Μόνο ο Νιουτ γνωρίζει την πραγματική απάντηση. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι αισθάνεται… Η πολιτική αλλάζει τους ανθρώπους».

Η ακτιβίστρια συμπεριλαμβάνει τον αδελφό της στην πτέρυγα εκείνη των υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών που με ομοφοβικά επιχειρήματα προσπαθούν να προσελκύσουν τη θρησκευτική Δεξιά. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ρικ Πέρι εμφάνισε ένα αντιγκέι προεκλογικό βίντεο και ο Ρικ Σαντόρουμ διακήρυξε ότι, αν η Αμερική νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, τότε θα πρέπει να κηρύξει νόμιμη την πολυγαμία και να επιτρέψει στους άνδρες να παντρεύονται τα ζώα της φάρμας τους. «Ο Σαντόρουμ, ο Ρικ Πέρι και ο αδελφός μου εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας», καταλήγει διευκρινίζοντας ότι αν έπρεπε με το ζόρι να διαλέξει κάποιον από τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους θα κατέληγε στον πιο μετριοπαθή, τον Μιτ Ρόμνεϊ. «Είχε ταχθεί εναντίον των διακρίσεων στους χώρους εργασίας όταν ήταν κυβερνήτης στη Μασαχουσέτη. Ωστόσο τώρα δεν το παραδέχεται, επειδή φοβάται τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του και το κίνημα Τσάι Πάρτι».

Η αλήθεια είναι ότι η 45χρονη Κάντας δεν ήταν ποτέ κοντά στον 68χρονο Νιουτ με τους τρεις γάμους και τις πολλές ερωμένες. Εκείνος είχε φύγει από το σπίτι πριν τη γέννησή της. Η μητέρα τους Κάθλιν παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον πατέρα τής Κάντας, τον Ρόμπερτ, ο οποίος υιοθέτησε επισήμως τον Νιουτ. Ως παιδί, μεγαλώνοντας στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια, η Γκίνγκριτς-Τζόουνς έβλεπε τον ετεροθαλή αδελφό της περιστασιακά, καθώς εκείνος ήταν τότε καθηγητής κολεγίου στην Τζόρτζια και βρισκόταν στον πρώτο από τους τρεις γάμους του. «Πολλοί βλέπουν τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε εμένα και στον αδελφό μου και νομίζουν ότι είναι ιδεολογική• ότι δεν κάνουμε παρέα επειδή δεν ταιριάζουν τα χνότα μας», λέει. «Η αλήθεια όμως είναι ότι είχε φύγει όταν γεννήθηκα και δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε».

Ο ΘΟΡΥΒΟΣ. Μετά το πανεπιστήμιο εργάστηκε σε ταχυδρομική εταιρεία, αλλά η ζωή της άλλαξε το 1994 όταν ο Νιουτ Γκίνγκριτς εξελέγη πρόεδρος της Βουλής. Σε μια συνέντευξη η Κάντας παραδέχθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλη και έγινε πρωτοσέλιδο. Η Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ζήτησε να γίνει μέλος και εκπρόσωπός της και εκείνη άρχισε να γυρίζει στις ΗΠΑ και να μιλάει για τους ομοφυλόφιλους και τα δικαιώματά τους. Τώρα πια με τον Νιουτ βρίσκονται συνήθως τα Χριστούγεννα μαζί με τις συζύγους τους: εκείνος με την Καλίστα και εκείνη με την Ρεμπέκα, με την οποία σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδιά.