Λίφτινγκ στο ειδικό τέλος ακινήτων και αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ θέτει στο τραπέζι του διαλόγου για το Φορολογικό το υπουργείο Οικονομικών επιζητώντας, πέραν της έγκρισης της τρόικας, συμφωνία με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έχει προσκαλέσει για την προσεχή Τετάρτη στο γραφείο του αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων ώστε να αρχίσουν εντατικές συνομιλίες στους κόλπους της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

«Τους καλώ να αξιολογήσουμε και φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία δύο χρόνια και να δούμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα πώς μπορούμε να φτάσουμε σε ένα απλό, δίκαιο, λειτουργικό εθνικό φορολογικό σύστημα στις αρχές του, στους βασικούς του κανόνες», τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

Η δήλωση αυτή αφήνει σαφές περιθώριο επανεξέτασης φορολογικών επιλογών της τελευταίας διετίας, με πιο χαρακτηριστικές την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και την επιβολή του τέλους ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα αυτά έθεσε την περασμένη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας υποστηρίζοντας ότι το ύψος του ΦΠΑ είναι απαγορευτικό για την κατανάλωση και την ανάπτυξη.

Για το ειδικό τέλος ακινήτων αναγνωρίζεται ότι είναι πολύ ακριβό έχοντας γονατίσει χιλιάδες νοικοκυριά κυρίως στην περιφέρεια, από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση φαίνεται ότι «γλυκάθηκε» από την υψηλή εισπραξιμότητα του τέλους η οποία αγγίζει το 85%.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις που αφορούν τη μονιμοποίηση του ειδικού τέλους ακινήτων με παράλληλη κατάργηση όλων των άλλων φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο όλοι οι φόροι που επιβαρύνουν τα ακίνητα να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από το ενιαίο τέλος ακινήτων, στο οποίο όμως θα υπάρξουν αλλαγές», λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναδεικνύοντας, για παράδειγμα, τη σύνδεση του τέλους με τις εμπορικές και όχι με τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Με τον τρόπο αυτόν θα μειωνόταν απευθείας το τέλος για την περιφέρεια και γενικότερα για συνοικίες όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες των αγοραίων, και αντίστροφα.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι δύσκολα θα βρεθούν (με συμφωνία των τριών κομμάτων ενόψει εκλογών) μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για τη δραστική μείωση των συντελεστών.

Ετσι, στο τραπέζι πέφτει πρόταση για κατάργηση του συντελεστή 13% και μεταφορά όλων των αγαθών που υπάγονται σε αυτόν στον υψηλό συντελεστή, ο οποίος θα μειωθεί στο 20%. Για να μην υπάρξουν εξοντωτικές επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τα τρόφιμα, τα φάρμακα και ενδεχομένως και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης θα υπαχθούν στο 6,5%. Οι προτάσεις αυτές έχουν τεθεί υπόψη της τρόικας, η οποία θα απαντήσει αφού τις μελετήσει.