Κίνδυνος να σκάσει κανόνι 100-150 εκατ. ευρώ διαφαίνεται στην αγορά ηλεκτρισμού, με πρωταγωνιστές τους δύο βασικούς ανταγωνιστές της ΔΕΗ, τις εταιρείες Energa και Hellas Power, που συνολικά εκπροσωπούν 200.000 πελάτες και πρόσφατα εξαγοράστηκαν από το ρωσοαραβικών συμφερόντων fund Worldwide Energy.

Τόσο η μία όσο και η άλλη εταιρεία, που μεταβιβάστηκαν τον Δεκέμβριο στο συγκεκριμένο fund, είχαν έρθει πρόσφατα σε συνεννόηση με τον ΔΕΣΜΗΕ για να διακανονίσουν τμηματικά τις οφειλές τους, συνολικού ύψους γύρω στα 100 εκατ. ευρώ (από αγορές ηλεκτρικής ενέργειας), οι οποίες ωστόσο κάθε μέρα που περνάει τρέχουν. Φέρονται επίσης να οφείλουν και στη ΔΕΗ, για τέλη χρήσης δικτύου, ποσό 67 εκατ. ευρώ. Αν και τις πρώτες εβδομάδες της ρύθμισης οι εταιρείες κατέβαλλαν στον ΔΕΣΜΗΕ τα συμφωνημένα ποσά (συνολικά 41 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, οπότε και έπρεπε να καταβάλουν 27 εκατ. ευρώ, δεν το έκαναν. Αμέσως χτύπησε συναγερμός σε ΡΑΕ και υπουργείο Ενέργειας καθώς την ίδια περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος για την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του συγκεκριμένου fund.

Η υπόθεση εξελίχθηκε γρήγορα σε θρίλερ, με τη ΡΑΕ να συγκαλεί χθες το πρωί έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειάς της, ενώ το απόγευμα συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο, με τη συμμετοχή των διοικήσεων της ΡΑΕ, της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ. Πληροφορίες αργά το βράδυ ανέφεραν ότι επιχειρείται να επιτευχθεί ένα είδος συμβιβασμού και πως σήμερα οι δύο εταιρείες θα καταβάλουν στον ΔΕΣΜΗΕ το ποσό των 27 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται από το υπουργείο, το οποίο αρνιόταν να κάνει το παραμικρό σχόλιο. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο ΔΕΣΜΗΕ επρόκειτο να απαγορεύσει στις δύο εταιρείες να κάνουν δηλώσεις εκπροσώπησης φορτίου, δηλαδή να εκπροσωπούν τους πελάτες τους για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, για ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 10.000 μεγαβατώρες ημερησίως.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι σημαντικό μέρος από τους 200.000 πελάτες τους θα τροφοδοτείται στο εξής με ρεύμα που την ευθύνη θα έχει η ΔΕΗ με την ιδιότητα του τελευταίου καταφυγίου. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τελικώς προκύψουν φέσια, θα κληθούν να τα καλύψουν οι άλλοι «παίκτες» της αγοράς, με πρώτη και καλύτερη τη ΔΕΗ.