Τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, που μέχρι σήμερα πέφτουν στα μαλακά, φέρνει το νέο πειθαρχικό δίκαιο, όπου εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των υποθέσεων και αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων με τη συμμετοχή δικαστικών.

Αδικήματα όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια εις βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας ή παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών θεωρούνται πλέον «ποινικά αδικήματα με έντονη κοινωνική απαξία» και οδηγούν στην άμεση απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους.

Για όσους υπαλλήλους εκκρεμούν υποθέσεις στα δικαστήρια, καθιερώνεται επίσης η υπαγωγή σε καθεστώς αργίας με παράλληλη μείωση των αποδοχών τους μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Παράλληλα, θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα επιβολής τόσο πειθαρχικών ποινών όσο και οικονομικών κυρώσεων, ενώ τα όποια πρόστιμα θα ισχύουν ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση κάποιου υπαλλήλου.

Συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια τίθενται και για την ολοκλήρωση εξέτασης κάθε υπόθεσης. Η προκαταρκτική εξέταση θα πρέπει να γίνεται εντός ενός μηνός και η Ενορκη Διοικητική Εξέταση να κλείνει εντός διμήνου, ενώ με το ισχύον καθεστώς δεν υπήρχε καμία σχετική χρονική πρόβλεψη.

«Είναι φανερό ότι η εκκρεμότητα που παρατηρείται σήμερα στη διεκπεραίωση πολλών υποθέσεων, πέραν του ότι παρατείνει την αβεβαιότητα, επιβαρύνει συνολικά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, διευρύνονται τα χρονικά όρια παραγραφής των πειθαρχικών παραπτωμάτων. Για παραπτώματα που παραγράφονταν σε δύο έτη, με το νέο πλαίσιο προβλέπεται ορίζοντας πενταετίας για την παραγραφή, ενώ για όσα ορίζονταν πέντε χρόνια έως την παραγραφή, τώρα θα απαιτείται η παρέλευση επτά ετών.

Σε δέκα χρόνια θα φτάσει η παραγραφή για σοβαρότατα παραπτώματα που συνδέονται με πράξεις όπως μη αναγνώριση του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων ή παράνομο οικονομικό όφελος. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις ειδικά για παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο, ο χρόνος παραγραφής θα μετράει όχι από την άσκησή τους, αλλά από την ημερομηνία που θα λάβει γνώση η υπηρεσία.

Καινοτομία του νέου θεσμικού πλαισίου αποτελεί και η σαφής καταγραφή και αναφορά πειθαρχικών παραπτωμάτων, γεγονός που – όπως σημειώνεται από το υπουργείο – «διασφαλίζει τον δημόσιο υπάλληλο από αυθαίρετες κρίσεις λόγω του περιθωρίου που μέχρι τώρα υπήρχε με την ενδεικτική αναφορά παραπτωμάτων» και αποτελεί παράλληλα «μία βάση για την ασφάλεια δικαίου που πρέπει να επικρατήσει».

n Σε εργασιακή εφεδρεία τίθεται το σύνολο των υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ΕΟΜΜΕΧ, στο πλαίσιο της απορρόφησης του από την ΕΤΕΑΝ ΑΕ.

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης μεταφέρονται στην ΕΤΕΑΝ και σε περίπτωση που κριθούν ως μη απαραίτητοι για τη λειτουργία της εταιρείας, τοποθετούνται σε άλλους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης.