Πρωτιές

Αρέσει, δεν αρέσει, τρεις ταινίες Made in Greece μέσα στις πρώτες του Box Office. Κατά σειρά εισιτηρίων: 280.000 «Νήσος 2». Ακολουθεί «Το ταγκό των Χριστουγέννων» με 208.000 και στο τέλος «Λάρισα εμπιστευτικό» με 140.000. Τουτέστιν και οι τρεις μαζί 628.000. Αν όμως επιστρέψουμε νοερά στο παρελθόν, τότε ούτε τα μισά από «Πολίτικη κουζίνα», από παλιά «Λούφα και παραλλαγή», ούτε καν τα εισιτήρια από τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη. Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Οσο για τις ξένες, από τις νέες εννοείται, με διαφορά προηγείται ο «Σέρλοκ Χολμς» με 209.000 σε δύο εβδομάδες. Και καθόλου άσχημα για τη «Σιδηρά Κυρία» Μέριλ… Θάτσερ αφού μέσα στο πρώτο τετραήμερο έκοψε 22.500 εισιτήρια!

Δ.Δ.

Διεκδικούν τα δικαιώματά τους…

Είναι γνωστό ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στους συλλογικούς φορείς διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας και αυτό γιατί όλοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφιστεί και αφορά την πνευματική ιδιοκτησία. Η ΑΕΠΙ μαζεύει υπογραφές κατά του νομοσχεδίου και οι Grammo, Ερατώ και Απόλλων ένωσαν τις δυνάμεις τους σε έναν ενιαίο (αστικό μη κερδοσκοπικό) οργανισμό, τον GEA, συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις διεθνείς και κοινοτικές συμβάσεις, η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει από το 1993 νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα (συνθέτες, στιχουργοί) και τα συγγενικά (παραγωγοί εκτελεστές, μουσικοί), αλλά όπως και σε όλα τα άλλα στην εφαρμογή του νόμου τα πράγματα είναι λιγάκι θολά. Ο Gea έρχεται σε κρίσιμη στιγμή. Σκοπός του είναι να διαπραγματεύεται, να συμφωνεί το ύψος της αμοιβής, να προβάλλει τις σχετικές αξιώσεις για την καταβολή, αλλά και να καταφεύγει σε ένδικα μέσα για να εισπράττει την αμοιβή από τους χρήστες. Οπου χρήστες βάλτε μπαρ, μαγαζιά, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα κ.λπ., όπου η χρήση της μουσικής έχει τη μορφή «δημόσιας εκτέλεσης». Γενικός διευθυντής του GEA διορίστηκε ο Δημήτρης Γερμενίτης (πρώην διευθυντής της Sony Music), πρόεδρος είναι η Δήμητρα Γαλάνη, αντιπρόεδρος ο Γρηγόρης Λαμπριανίδης, γραμματέας η Μαργαρίτα Μάτσα και ταμίας ο Γεράσιμος Μαριάτος.

Χ.Π.

Τα ίδια προβλήματα

Με λουκέτο έστω και λίγες ώρες και συγκεκριμένες ημερομηνίες απειλούν οι φύλακες της Εθνικής Πινακοθήκης στο Λονδίνο, εκεί όπου τώρα φιλοξενείται η έκθεση που έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία επισκεψιμότητας για το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ενας φύλακας ανά δύο αίθουσες δεν αρκεί, υποστηρίζουν. Απόδειξη πως το καλοκαίρι έγινε επίθεση σε ένα έργο του Πουσέν από επισκέπτη. Και ενώ στη Βρετανία τρέχουν να προλάβουν πριν τους βρει κάποιο κακό σαν αυτό που συνέβη προ εβδομάδος στη δική μας Πινακοθήκη, εν Ελλάδι προχωρά η ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης καθώς πέρασε από τη Βουλή ειδική διάταξη στο σχέδιο νόμου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος. Το μουσείο που πρόσφατα έπεσε θέμα ληστείας με αποτέλεσμα να χάσει τον μοναδικό του Πικάσο και ένα έργο του Μοντριάν θα υπερδιπλασιάσει τους λειτουργικούς χώρους του από 9.720 τ.μ. σε 20.760 τ.μ.

Μ.Α.