Σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, που βρίσκεται σε σημείο καμπής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Οι συνομιλίες είναι δύσκολες, αλλά με καλή πίστη θα καταλήξουν σε ένα καλό αποτέλεσμα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σταύρο Δήμα, ο Γκίντο Βεστερβέλε μετέφερε μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στην Ελλάδα, αλλά και ενθάρρυνσης των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οίκων αξιολόγησης.

Ο Σταύρος Δήμας επισήμανε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσωπικές θυσίες και ανησυχούν για το μέλλον, ενώ τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμπαράσταση και η στήριξη της γερμανικής

πλευράς για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, όπως και για την αντιμετώπιση της κρίσης σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο το απόγευμα και εν συνεχεία με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Παρόντες στη συνάντηση Σαμαρά – Βεστερβέλε ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο τομεάρχης Εξωτερικών Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ.Σταϊκούρας.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε εκτενής συζήτηση για τις εξελίξεις επί τη βάσει της πορείας υλοποίησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 26ης – 27ης Οκτωβρίου και 9ης Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη επίτευξης των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής και του εμπλουτισμού της οικονομικής πολιτικής με μέτρα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να συνοδεύεται με πολιτικές που θα τονώσουν την ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή οικονομία.