Εχουν ήδη προμηθευτεί σκόρδα. Οι μπλε χάντρες έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες στις τσέπες. Εχουν τον νου τους να μην περάσουν σήμερα κάτω από σκάλα, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν την ομπρέλα μέσα στο σπίτι τους. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο εκτιμάται ότι υποφέρουν από τη φοβία της Παρασκευής και 13, θεωρώντας την την πλέον γρουσούζικη ημέρα του χρόνου. Διεθνής έρευνα μάλιστα έχει δείξει ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θεωρεί τον εαυτό του προληπτικό.

Το 2012 πάντως δεν φαίνεται να είναι η χρονιά τους, καθώς εφέτος, εκτός από τη σημερινή «γρουσούζικη» Παρασκευή, θα έχουμε άλλες δύο, μία τον Απρίλιο (Μεγάλη Παρασκευή) και μία τον Ιούλιο.

Ενδεικτικό των προκαταλήψεων είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα περιοχές στο εξωτερικό όπου κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και από τον 12ο όροφο πηγαίνουν κατευθείαν στον 14ο ενώ πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Το… αντίπαλον δέος. Και στη χώρα μας, αν και ημέρα κακής τύχης θεωρείται η Τρίτη και 13, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πάσχουν από την Paraskevidekatriaphobia, όπως είναι γνωστή διεθνώς η φοβία για την Παρασκευή και 13. Οπως εξηγεί η διευθύντρια του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη, έχουν δοθεί αρκετές ερμηνείες που στηρίζουν το ότι η ημέρα αυτή φέρνει κακή τύχη.

«Είναι γεγονός ότι για εμάς η «γρουσούζικη» ημέρα είναι η Τρίτη και 13, διότι η Τρίτη έχει συνδεθεί με την Αλωση της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο και η Παρασκευή φαίνεται ότι επηρεάζει τους Ελληνες, καθώς είναι συνδεδεμένη με την ταφή του Χριστού. Οσο για τον αριθμό 13, είναι ένας αριθμός που καταστρατηγεί την αρμονία του 12: δώδεκα οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι μήνες, 12 οι Απόστολοι. Υπάρχει βέβαια και η… βιβλική εξήγηση με τους 13 συμμετέχοντες στον Μυστικό Δείπνο», σημειώνει η κυρία Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Συμπληρώνει εξάλλου ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι περισσότερο προληπτικός από άλλους, «ωστόσο όταν ο κόσμος αισθάνεται ανασφάλεια, όπως στη σημερινή εποχή, αρχίζει να προσέχει για να προλάβει το κακό, κοιτάζοντας ακόμη και τις προκαταλήψεις».

Προσοχή στα ατυχήματα. Ερευνητές πάντως έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μελέτες σχετικά με τη… δυσοίωνη αυτή ημέρα. Χαρακτηριστική είναι αυτή του βρετανικού Πανεπιστημίου του Χερντφορσάιρ. Ο καθηγητής Ψυχολογίας Ρίτσαρντ Γουάισμαν μελέτησε 2.068 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις, ο οποίος και αντιμετωπίζει με φόβο τη συγκεκριμένη Παρασκευή, είναι πιο στρεσαρισμένος την ημέρα αυτή και κατ’ επέκταση πιο επιρρεπής στα ατυχήματα.

Παλαιότερη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» με τίτλο «Σας κάνει κακό η Παρασκευή και 13;», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που επέλεγαν το αυτοκίνητο αυτήν την ημέρα μειωνόταν, ο αριθμός των εισαγωγών λόγω αυτοκινητικών ατυχημάτων στα νοσοκομεία αυξανόταν. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων από αυτοκίνητο την Παρασκευή και 13 και την ίδια ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα.