Τριγμούς στην κυβέρνηση προκαλεί τροπολογία της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, παρέχεται το δικαίωμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες φυλακισμένων να μπορούν να αποφυλακιστούν υπό προϋποθέσεις εφόσον έχουν εκτίσει τουλάχιστον το 1/3 της ποινής τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης του σχετικό νομοσχεδίου στη Βουλή, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει την επίμαχη διάταξη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το κόμμα του βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση».

Κατά την άποψή του, η τροπολογία λέει ότι όποιος έχει, μεταξύ άλλων, ποινή δέκα ετών κι έχει εκτίσει το ένα τρίτο πραγματικά, χωρίς να διευκρινίζεται εάν σ’ αυτό το διάστημα υπολογίζεται και ο χρόνος εργασίας εντός των φυλακών, «μπορεί να κάνει μια απλή αίτηση στον εισαγγελέα, να χαιρετίσει διά χειραψίας τον διευθυντή των φυλακών και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία».

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, στις κατηγορίες των ωφελημένων περιλαμβάνονται ακόμη και έμποροι ναρκωτικών καθώς και υπόδικοι ακόμη και για παιδική πορνογραφία και αναρωτήθηκε: «Είναι ποτέ δυνατόν αυτό το πράγμα να έρθει προς ψήφιση και να το αποδεχθούμε και μάλιστα σε μία κυβέρνηση η οποία βασίζεται στην εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπίσει έκτακτη εθνική ανάγκη;».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να έρθει η συγκεκριμένη τροπολογία και να ψηφισθεί από τη Βουλή. Προκαλεί την μήνιν της ελληνικής κοινωνίας, το κοινό αίσθημα και το γενικότερο αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης λέγοντας ότι «η απεγκληματοποίηση δεν είναι μέσο αποσυμφόρησης των φυλακών», εξέφρασε τη διαφωνία του με την αποποινικοποίηση του χρήστη ναρκωτικών και υποστήριξε ότι με την επίμαχη τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση θα φανεί ότι «βγάζουμε άκριτα τον κόσμο έξω από τις φυλακές».

Στις εξαιρέσεις από τις διατάξεις περί αποφυλακίσεων, εκτός από ορισμένα οικονομικά εγκλήματα όπως π.χ. παράβαση φορολογικής νομοθεσίας, κατάχρηση δημοσίου χρήματος κ.λπ. προστέθηκαν και τα εγκλήματα ηθικής απαξίας – βιασμοί, ληστείες, αποπλανήσεις παιδιών, αρπαγές ανηλίκων, εμπορία ανθρώπων κ.λπ. Η δε τροπολογία αφορά όσους έχουν ήδη καταδικαστεί αλλά και εκείνους που δεν έχουν ακόμη φυλακισθεί και εκκρεμούν εις βάρος τους διώξεις.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής συνέστησε σε όλα τα κόμματα να επιδείξουν ψυχραιμία, «να μην σπέρνουν τον πανικό», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν βελτιώσεις στην τροπολογία στη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια και σημείωσε ότι «δεν ήρθαμε να πούμε ότι αποσυμφορούμε τις φυλακές και λύνουμε το πρόβλημα με μια τροπολογία όπου, συλλήβδην, μαζικά και χωρίς στοχοθέτηση, αφήνουμε κάποιους να βγαίνουν έξω».