Με κινούμενη άμμο μοιάζει το Σώμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, λίγες μόλις ώρες πριν από τη συνεδρίαση-σταθμό του οργάνου που θα καθορίσει εν πολλοίς και την πορεία του Κινήματος.
Το Συμβούλιο αυτό σήμερα αριθμεί 394 μέλη, τα οποία - αν και τυπικά η θητεία τους έχει λήξει - θα κληθούν να αποφασίσουν σε κρίσιμες ψηφοφορίες για τον τρόπο ανάδειξης της νέας ηγεσίας του κόμματος.
Το βέβαιο είναι ότι τα δεδομένα στο Εθνικό Συμβούλιο συγκριτικά με το παρελθόν έχουν διαφοροποιηθεί. Οι επιμέρους ομάδες που συγκροτούσαν στο παρελθόν το ανώτατο κομματικό όργανο δεν έχουν πλέον σαφείς διαχωριστικές γραμμές και όλοι εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του θα δημιουργηθούν πολλές συσπειρώσεις που θα κινηθούν είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη πλευρά.
Τις προηγούμενες ημέρες πολλοί στο ΠΑΣΟΚ επεχείρησαν να μετρήσουν τα... κουκιά στο Εθνικό Συμβούλιο και τη δύναμη των διαφόρων ομάδων.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΟΙ
Σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές - οι οποίες όμως είναι ενδεικτικές -, σήμερα οι παπανδρεϊκοί είναι πάνω-κάτω 125-130. Στον πολύ στενό πυρήνα αυτής της ομάδας καταγράφονται οι Χρήστος Παπουτσής, Μιχάλης Καρχιμάκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Φίλιππος Πετσάλνικος, Χάρης Καστανίδης και αρκετοί υφυπουργοί και βουλευτές της περιφέρειας.

ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ
Ο σκληρός πυρήνας των βενιζελικών συγκροτείται από περίπου 120 μέλη. Ανάμεσά τους οι Νίκος Σαλαγιάννης, Τόνια Αντωνίου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, ενώ κοντά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης βρίσκονται και οι Κώστας Σκανδαλίδης και Δημήτρης Ρέππας.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Την ίδια ώρα υπολογίσιμη δύναμη παραμένει η λεγόμενη ομάδα Παναγιωτακόπουλου. Το 2004 η Αριστερή Πρωτοβουλία είχε στην επιρροή της τέσσερις βουλευτές και περισσότερα από 100 στελέχη, λένε καλά γνωρίζοντες την εσωτερική δομή του Κινήματος. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι εκτιμήσεις προσδιορίζουν τη δύναμη της Αριστερής Πρωτοβουλίας στα 50-60 μέλη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της τάσης Γιώργος Παναγιωτακόπουλος έκανε μία ελαφρά στροφή προς την πλευρά Παπανδρέου, κάτι που ενόχλησε τμήμα στελεχών της Πρωτοβουλίας.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΙΚΟΙ
Ενα ακόμη σύνολο εντός του οργάνου συγκροτούν οι λεγόμενοι γεννηματικοί, οι οποίοι - όπως τουλάχιστον υπονοούν - σ' αυτή τη φάση συντάσσονται με την πλευρά Βενιζέλου. Ανάμεσά τους ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Θανάσης Τσούρας, ο Κώστας Γείτονας, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος και φυσικά η Φώφη Γεννηματά.
ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Ασαφής είναι η στάση των συνδικαλιστών του Συμβουλίου, που στην παρούσα φάση δεν δείχνουν να πολυασχολούνται με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Οι προβλέψεις τοποθετούν άλλους με την πλευρά Παπανδρέου και άλλους με την πλευρά Βενιζέλου.

ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα τηρήσουν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν είναι ταυτισμένοι με διάφορα μπλοκ αλλά κινούνται με μία διάθεση αυτονομίας. Είναι ενδεικτική η επιστολή των 20 βουλευτών (Πέτρος Ευθυμίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιάννης Βούρος, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου) που ζητούν εκλογή προέδρου «εδώ και τώρα», την οποία παρέδωσαν στον Μιχάλη Καρχιμάκη.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ -
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Τη δική τους δύναμη μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο έχουν και οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Αννα Διαμαντοπούλου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από