Την άρση του καμποτάζ και των περιορισμών στον τομέα της κρουαζιέρας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο για την επιχειρηματικότητα.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την άρση των περιορισμών στην παροχή υπηρεσιών από πλοία με σημαίες τρίτων κρατών που εκτελούν κρουαζιέρες και έχουν ως αφετηρία ελληνικά λιμάνια. Τα πλοία αυτά θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν ταξίδια χωρίς την υποχρέωση σύναψης σύμβασης της πλοιοκτήτριας εταιρείας ή της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το πλοίο με το ελληνικό κράτος.

Παράλληλα, διατηρείται η παροχή κινήτρων που δίδονται στις εταιρείες για την απασχόληση ελλήνων ναυτικών στα πλοία αυτά, μέσω της ενσωμάτωσης των σχετικών ευνοϊκών ρυθμίσεων στον νόμο. Για την περαιτέρω ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος η άρση των περιορισμών στην παροχή υπηρεσιών καμποτάζ συνοδεύεται από την κατάργηση των υφιστάμενων μη ρεαλιστικών προϋποθέσεων που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, όπως για παράδειγμα η απαίτηση ελάχιστης χρονικής παραμονής ανά λιμένα.

Επιπλέον θεσμοθετείται για πρώτη φορά ο αλιευτικός τουρισμός, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους απασχολουμένους του τομέα να αναπτύσσουν παράλληλα με την αλιευτική ή υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητες καθαρά αλιευτικού τουρισμού που θα συνεισφέρουν στο εισόδημά τους.

Προβλέπονται ακόμα διατάξεις με τις οποίες γίνεται (με τη συμβολή των σχετικών επαγγελματικών ενώσεων) η εκκαθάριση του μητρώου από όσους εικονικά επαγγέλλονται την εκμετάλλευση τουριστικών πλοίων αναψυχής και επωφελούνται παράνομα από οικονομικά κίνητρα του κλάδου και ιδιαίτερα τη μη πληρωμή ΦΠΑ και την απαλλαγή φόρου εισοδήματος.

Επίσης με άλλη διάταξη προβλέπεται η απαγόρευση σε επαγγελματικά πλοία αναψυχής με σημαία τρίτων χωρών να ξεκινούν από ελληνικά λιμάνια ή να παραλαμβάνουν επιβάτες με σκοπό ταξίδια αναψυχής ή περιήγησης εντός της ελληνικής επικράτειας.

Τέλος, ρυθμίζονται και θέματα αλιείας που προκύπτουν κυρίως από τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι η συλλογή έγκυρων επιστημονικών δεδομένων για την αλιεία σε ετήσια βάση από αναγνωρισμένα ερευνητικά ιδρύματα υπό την εποπτεία του κράτους, τα οποία θα είναι ελεύθερα διαθέσιμα στην ερευνητική κοινότητα.