Δοκιμασία για τον Λουκιανό

Στο Ιατρικό Κέντρο μεταφέρθηκε προχθές ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ύστερα από αδιαθεσία και έντονους πόνους στην καρδιά. Οι γιατροί διέγνωσαν έμφραγμα του μυοκαρδίου, του έκαναν αγγειοπλαστική και ο δημοφιλής καλλιτέχνης πέρασε το βράδυ στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Χθες, έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο, μεταφέρθηκε στη μονάδα αυξημένης φροντίδας και οι γιατροί ανέφεραν ότι η υγεία του βελτιώνεται σταθερά. Στο πλευρό του βρίσκεται η γυναίκα του Αννα Βαγενά.

Χ.

Αρχαίο νόμισμα επιστρέφουν οι Ελβετοί

Προϊόν αρχαιοκαπηλίας θεωρείται επισήμως από τις Αρχές της Ελβετίας το σπάνιο αρχαίο νόμισμα, που κατέληξε πριν από δυόμισι χρόνια σε δημοπρασία ελβετικού οίκου και έκτοτε παραμένει δεσμευμένο στη Ζυρίχη. Το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι το νόμισμα (οκτάδραχμο του 480 π.Χ. από την αρχαία Βισαλτία, σημερινή περιοχή Σερρών) εξήχθη από αρχαιοκάπηλους στην Ελβετία και πρέπει να επιστραφεί στην Ελλάδα, εφόσον δικαστούν τελεσίδικα όσοι συμμετείχαν στη διαδρομή του από τη λαθρανασκαφή των Σερρών στην ελβετική δημοπρασία. Στην υπόθεση εμπλέκονται οίκοι δημοπρασιών, δύο οφσόρ εταιρείες και ένας Καναδός λιβανέζικης καταγωγής, που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για αρχαιοκαπηλία.

Κ.Κ.

Χωρίς τον Σπόρο

Ενας χρόνος συμπληρώνεται από τότε που έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού ο Γιάννης Σταματίου (Σπόρος). Η αγαπημένη του σύντροφος Βούλα, οι φίλοι του και οι άνθρωποι που τον αγάπησαν θα τιμήσουν τη μνήμη του αυτή την Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Καλλιθέας. Ο Γιάννης Σταματίου – Σπόρος μπήκε στον χώρο της λαϊκής μουσικής σκηνής από πολύ μικρός. Τα πρώτα μαθήματα τα πήρε από τους φίλους και γείτονές του μπουζουξήδες Μήτσο και Σπύρο Ευσταθίου και τον Στέλιο Μακρυδάκη. Στα μέσα του 1952 μπήκε στο στούντιο και κόλλησε εκεί για πολλά χρόνια. «Μπουζούκαρο» τον αποκαλούσε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ενώ ο Μανώλης Χιώτης τον είχε μόνιμο συνεργάτη του. Χρυσές σελίδες έγραψε στην Αμερική όπου εργάστηκε σε κέντρα από το 1958 έως το 1980. Νύχτες ολόκληρες τον άκουγαν ο Φρανκ Σινάτρα, ο Ελβις Πρίσλεϊ, ο Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ και ο Ντιν Μάρτιν. Ηταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του στην Αμερική ώστε έγινε και εξώφυλλο στο «Time» το 1963.

Χ.

Ανοιχτά μουσεία

Ανοιχτοί θα είναι από το Σαββατοκύριακο οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία όλης της χώρας καθώς η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις της, δεδομένου ότι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει διάταξη που προβλέπει την πληρωμή τους πέραν του πενθημέρου. Μέχρι το επόμενο αίτημα των αρχαιοφυλάκων, που θα αργήσει να ικανοποιηθεί – και θα έχει ως αποτέλεσμα την ομηρεία των αρχαιολογικών χώρων -, μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα ώς το αγαπημένο σας μουσείο.

Χ.