Στο 3,3% έκλεισε ο πληθωρισμός το 2011, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, διευρύνοντας τις πραγματικές απώλειες των ήδη μειωμένων εισοδημάτων των περισσότερων ελλήνων πολιτών.

Ειδικώς σε ορισμένα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες η αύξηση των τιμών υπήρξε δυσθεώρητη. Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν αυξημένη κατά 39,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25,2%, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας τους, ενώ στις αστικές συγκοινωνίες η αύξηση των εισιτηρίων έφτασε στο 30%. Μεταξύ των τροφίμων εκτίναξη σημείωσε η τιμή της ζάχαρης κατά 22,9%, ενώ μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στις τιμές των νωπών λαχανικών (11,5%) και φρούτων (7,7%) , καθώς και των ψαριών (6,4%). Κατά 9,9% αυξήθηκαν εξάλλου τα τέλη κυκλοφορίας.

Την κατάσταση έσωσαν, εν μέρει, οι μειώσεις που σημειώθηκαν στις τιμές των φαρμάκων (5,3%), των αυτοκινήτων (6,4%), των ξενοδοχείων (10%), των αεροπορικών εισιτηρίων (15%), των ηλεκτρονικών ειδών και των υπολογιστών (5,8%). Τα τελευταία, βεβαίως, πλην των φαρμάκων, δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης, όπως η θέρμανση. Οριακή μείωση κατέγραψαν τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων (0,9%) και οι τιμές των ειδών ένδυσης και υπόδησης (0,6%). Μεταξύ των τροφίμων, μείωση είχε μόνο η τιμή της πατάτας (6,3%).

Βεβαίως, ο δείκτης βρίσκεται σε καθοδική πορεία, αλλά η μείωση αφενός άργησε και αφετέρου δεν ήταν αρκετά δραστική. Τον Δεκέμβριο ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,4% έναντι 5,2% που είχε φτάσει τον Δεκέμβριο του 2010. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 0,1%.