Πριν από λίγο καιρό στο αίθριο του κτιρίου της Deutsche Bank στη Γουόλ Στριτ, ο Αντριου Ρος, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έκανε μια αποκαλυπτική ομιλία στο πλαίσιο του κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» αναδεικνύοντας το πρόβλημα των χρεωμένων αμερικανών φοιτητών που έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις. Ο Ρος έδωσε στην εφημερίδα «El Pais» εντυπωσιακά στοιχεία για το χρέος των φοιτητών για τα δίδακτρά τους προς τα πανεπιστήμια, που συνολικά φθάνει τα 796.163.522 ευρώ και υπολόγισε ότι ένας στους πέντε φοιτητές κινδυνεύει να χάσει τις σπουδές του. Κατέστησε σαφές ότι το υπάρχον σύστημα χορήγησης φοιτητικών δανείων στους νέους που θέλουν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ είναι μια ιδιαίτερα επικερδής συναλλαγή για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που όμως έχει μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για τους νέους σε αυτή την περίοδο της κρίσης και τους κάλεσε να αντιδράσουν.

Εναν μήνα αργότερα δημιουργήθηκε από την ομάδα Εκπαίδευση και Ενδυνάμωση ένα παρακλάδι του κινήματος των «Αγανακτισμένων» στις ΗΠΑ, το Καταλάβετε το Φοιτητικό Χρέος, με στόχο να συγκεντρωθούν ένα εκατομμύριο υπογραφές από φοιτητές που σκοπεύουν να μην εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες και τα πανεπιστήμια μέχρι να υλοποιηθούν μια σειρά από συγκεκριμένα αιτήματα: από το να επιστρέψει η δωρεάν παιδεία στα δημόσια πανεπιστήμια μέχρι να αποκαλυφθούν τα οικονομικά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και να καταργηθούν τα επιτόκια στα φοιτητικά δάνεια.

«Σκοπεύουμε να φέρουμε το θέμα του φοιτητικού χρέους στο προσκήνιο των δημόσιων συζητήσεων και να ζητήσουμε από τους αμερικανούς πολίτες να αναρωτηθούν: είναι σωστό ένας φοιτητής που κάποια στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος του να διώκεται για το υπόλοιπο της ζωής του ενώ στον κόσμο των επιχειρήσεων και των μάνατζερ κάποιος να ξεφεύγει από τα χρέη του χωρίς κανένα πρόβλημα;» εξηγεί η Σούζαν Κολάντο, μια από τις συντονίστριες της εκστρατείας.

Ολα αυτά αποτελούν σίγουρα μια ριζοσπαστική πρόταση σε μια χώρα στην οποία οι πολίτες θεωρούν φυσικό να χρεώνονται για να αποκτήσουν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο μέσος όρος των φοιτητικών δανείων είναι 25.000 δολάρια αλλά ακόμα και όσοι επιλέγουν δημόσια πανεπιστήμια δεν ξεφεύγουν καθώς σταδιακά τέθηκαν και εκεί σε εφαρμογή διάφορες χρεώσεις ανάλογες των ιδιωτικών. Το κόστος των διδάκτρων έχει διογκωθεί κατά 900% τα τελευταία 30 χρόνια στις ΗΠΑ και από το 1999 τα χρέη των φοιτητών αυξήθηκαν κατά 511%!