Οι εξελίξεις στην κρίση χρέους της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο σειράς επαφών που είχε χθες στο Βερολίνο η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στο ανεπίσημο δείπνο που είχε στην Καγκελαρία η κ. Μέρκελ με την κ. Λαγκάρντ εξετάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες η νέα όξυνση της ελληνικής κρίσης καθώς έχει μπει στον πάγο μέχρι νεωτέρας η εκταμίευση της επόμενης, έβδομης δόσης από το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εμφανίζεται άκρως επιφυλακτικό στην καταβολή της δόσης και θεωρεί αναγκαία δραστικότερα μέτρα.

ΣΤΟΧΟΣ. Η Καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε και μετά τη συνάντηση με τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τη Δευτέρα ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ωστόσο αποσαφήνισε ότι προϋπόθεση για να εισρεύσει νέα βοήθεια είναι να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισ. Και τα δύο είναι ακόμη στον αέρα, μολονότι θα έπρεπε αυτές τις ημέρες να κλείσουν βάσει του σχεδιασμού που υπήρχε όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις στη σύνοδο της ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου. Τώρα η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων, αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου.

ΜΕ ΣΟΪΜΠΛΕ. Η κ. Λαγκάρντ είχε χθες συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Το υπ. Οικονομικών στο Βερολίνο περιορίστηκε να επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση της συνάντησης.