Ελλάδα για πούλημα στους «Simpsons»

Συνέβη στο προχθεσινό επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς «ενήλικων» κινουμένων σχεδίων «The Simpsons». Με τον Χόμερ (δηλαδή τον Ομηρο) Σίμπσον, τον στρουμπουλό και μονοκόμματο καλεσμένο, σε δελτίο ειδήσεων όπου στο κάτω μέρος της οθόνης περνούν σε υπότιτλους (το λένε και crawler) τα μικρά νέα της ημέρας. Ενα εξ αυτών: «Europe puts Greece on eBay» δηλαδή, η Ευρώπη βγάζει την Ελλάδα στο eBay! Για όσους δεν γνωρίζουν, η ιστοσελίδα www.eBay.com αποτελεί τον πιο φημισμένο διαδικτυακό τόπο δημοπρασιών όπου αγοράζονται και πωλούνται σχεδόν τα πάντα. Για πούλημα η Ελλάδα, λοιπόν. Βεβαίως και δεν είναι η πρώτη αναφορά για τα οικονομικά μας χάλια σε κωμική εκπομπή της αμερικανικής τηλεόρασης (έχει προηγηθεί η ξεκαρδιστική αναφορά του Τζον Στιούαρτ στο «Tonight show»), αλλά είναι σίγουρα η πιο εμπνευσμένη. Το δε απόσπασμα του επεισοδίου έχει ήδη γίνει εξαιρετικά δημοφιλές στο facebook.

Α.Κ.

Θλιμμένος Μπετόβεν

Ενα σπάνιο χειρόγραφο με την υπογραφή του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν είναι μία ευχάριστη έκπληξη για εκείνον που το ανακαλύπτει. Εστω κι αν το περιεχόμενο αναφέρεται σε παράπονα για την υγεία και την οικτρή οικονομική κατάσταση του συνθέτη. Το Ινστιτούτο Μπραμς στη γερμανική πόλη Λίμπεκ παρουσίασε την εξασέλιδη επιστολή του Μπετόβεν μαζί με τη σφραγίδα του συνθέτη λέγοντας ότι με αυτήν την επιστολή προσπαθούσε να πουλήσει την παρτιτούρα της «Missa solemnis». Της περίφημης λειτουργίας που ολοκλήρωσε το 1823. Ο Στεφάν Βαϊμάρ, μουσικός ερευνητής του Ινστιτούτου Μπραμς, εξήγησε τη σημασία του ευρήματος. Ο Μπετόβεν έγραφε στον αρπίστα και συνθέτη Φραντς Στοκχάουζεν για να τον βοηθήσει στην πώληση της παρτιτούρας. Αλλά το ενδιαφέρον έρχεται από το χωρίο με τις λεπτομέρειες γύρω από την προσωπική του ζωή. Ο ολιγόλογος συνθέτης με τον άστατο γραφικό χαρακτήρα, τις μουντζούρες και τις σκόρπιες σκέψεις μοιράζεται με τον παραλήπτη της επιστολής τις ανησυχίες του για την έλλειψη χρημάτων και την ενόχληση στα μάτια του. «Ο χαμηλός μισθός μου και η ασθένειά μου απαιτούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να βελτιώσω την περιουσία μου» έγραφε ο πενηντατριάχρονος τότε Μπετόβεν. Και συνέχιζε διεκτραγωδώντας την αγωνία του για την εκπαίδευση του ανιψιού του. Αν ο ίδιος πέθαινε, το αγόρι θα χρειαζόταν υποστήριξη . Στην Ευρώπη των μεγάλων αυτοκρατοριών του 19ου αιώνα η μοίρα μιας μουσικής ιδιοφυΐας ούτε τότε ήταν εξασφαλισμένη.

Ε.Φ.

Από Γενάρη, άνοιξη

Από Μάρτη καλοκαίρι λένε, συνεπώς ισχύει και το από Γενάρη άνοιξη… Και είναι αλήθεια. Για εκείνους που κανονίζουν τις μουσικές τους μετακινήσεις έχει μάλιστα ιδιαίτερο νόημα, αφού ένα από τα πιο διάσημα και σημαντικά φεστιβάλ, το καλλιφορνέζικο ραντεβού του Coachella ανακοίνωσε ήδη το πρόγραμμά του. Και όπως φαντάζεστε, θα είναι όλοι εκεί (εδώ το πλήρες πρόγραμμα http://www.coachella.com/lineup). Στις 13/15 και στις 20/22 Απριλίου η κοιλάδα του Ιντιο θα υποδεχτεί πλήθη από όλο τον κόσμο. Και επειδή η κρίση είναι παγκόσμια, και τα φεστιβάλ με τα πολλά σχήματα δίνουν πακέτα προσφορών. Με ένα εισιτήριο βλέπει κανείς όλο τον καλό τον κόσμο. Το κακό είναι πως δεν υπολογίζεται μέσα και το αεροπορικό.

Μ.Μ.