Λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τη δημόσια προειδοποίηση και των δυο ηγετών προς την Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ο Ν. Σαρκοζί τόνισε στον Πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις και θα πρέπει να υλοποιήσει στο σύνολό τους τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένει ούτε την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου ούτε την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Οι προειδοποιήσεις του γάλλου Προέδρου έρχονται να επιβεβαιώσουν το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για την Ελλάδα διεθνώς, το οποίο αντανακλάται και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Και ώς έναν βαθμό εξηγεί το γιατί η χθεσινή συνομιλία Παπαδήμου – Σαμαρά υπό το βάρος των εντυπώσεων που έχουν δημιουργήσει οι απειλητικές προειδοποιήσεις από την Ευρώπη διήρκεσε πέραν του προγραμματισμένου χρόνου – ακριβώς μία ώρα και σαράντα λεπτά.

Ωστόσο το θέμα της πρακτικής στήριξης της κυβέρνησης από τους κυβερνητικούς εταίρους φαίνεται πως παραμένει στο τραπέζι, καθώς η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα απαιτηθούν, αυτά θα πρέπει να τα αποφασίσει μια νέα κυβέρνηση η οποία θα προέλθει από τις προσεχείς εκλογές.

Καταληκτική ημερομηνία για εκλογές στις 8 Απριλίου περιλαμβάνει η ατζέντα της ΝΔ, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τις όποιες αλλαγές στα εργασιακά και τις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα (μείωση κατώτατου μισθού, ψαλίδι στον 13ο και στον 14ο μισθό κτλ.), αλλά, κατά τις ίδιες πηγές, εμφανίστηκε να υιοθετεί την πρόταση για τριετές πάγωμα των μισθών. Αν και από το γαλάζιο επιτελείο υποστήριζαν χθες το βράδυ ότι ο βίος της κυβέρνησης δεν συγκαταλέγεται στα θέματα της συζήτησης των κκ. Παπαδήμου και Σαμαρά, στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ τόνιζαν ότι η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης και ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για εκλογές πριν από το Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό το απώτατο χρονικό όριο διεξαγωγής των εκλογών είναι για τη ΝΔ η 8η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) και το χρονοδιάγραμμα αυτό αποτελεί και μία από τις κόκκινες γραμμές του κόμματος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Παπαδήμος μετέφερε θετικά μηνύματα για την πορεία του PSI και αυτός, όπως έλεγαν, είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που δικαιολογεί τη θέση της ΝΔ για εκλογές πριν από το Πάσχα. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι οποίοι επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, θα εμφανιστούν διαλλακτικοί για μια σειρά από μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, ιδίως για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και μεταφέροντας ένα κλίμα διάστασης με το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί ότι το κυβερνητικό επιτελείο «δραματοποιεί την κατάσταση για επικοινωνιακούς λόγους».

για επικουρικες. Ειδικά για το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, υποστηρίζουν ότι ο εξορθολογισμός που απαιτεί η τρόικα δεν περνά αναγκαστικά μέσα από περικοπές. Στη βάση αυτή ο κ. Σαμαράς φέρεται ότι πρότεινε στον κ. Παπαδήμο να παραμείνει ανοιχτό το ζήτημα έως τις εκλογές και να εξεταστεί η περίπτωση δανειοδότησης των ελλειμματικών Ταμείων από τα πλεονασματικά.

Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες της ευρωζώνης (συνομίλησε και με την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και με παράγοντες των Βρυξελλών), θα συναντηθεί απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς του κυβερνητικού συνασπισμού συναντώντας τον Γιώργο Παπανδρέου το Σάββατο το πρωί.Χωρίς να διαφεύγει της προσοχής κανενός το ότι η συνάντηση Παπαδήμου – Παπανδρέου πραγματοποιείται λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και δυνητικά θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απόπειρα στήριξης του προέδρου του Κινήματος, όλα δείχνουν ότι ο κ. Παπαδήμος δεν είναι πρόθυμος αυτή τη στιγμή να συγκαλέσει σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του.