Σαν τον Χάνιμπαλ Λέκτερ στη «Σιωπή των αμνών», που του έφερε το Οσκαρ και τον έκανε διάσημο παντού, ο Αντονι Χόπκινς έχει διπλή ζωή. Για την ακρίβεια τριπλή καλλιτεχνική ζωή. Είναι ηθοποιός αλλά και ζωγράφος και μουσικός. Ο δίσκος του «Anthony Hopkins – Composer» κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες.

«Παίζω πιάνο τις πιο πολλές ημέρες όταν είμαι στο σπίτι, στο Λος Αντζελες. Σοπέν και Μπαχ, όχι για να εντυπωσιάσω κανέναν αλλά για να κρατήσω τον συντονισμό των χεριών και του μυαλού μου καθώς μεγαλώνω. Τα καταφέρνω αρκετά καλά αυτοσχεδιάζοντας – και έτσι συνθέτω», λέει στην Εμα Πόμφρετ των «Times».

Ετσι εύκολα; «Οταν συνθέτω στο πιάνο», λέει ο ηθοποιός, «»ακούω» τα όργανα. Πηγαίνω μετά στο στούντιο του φίλου μου (συνθέτη) Στέφαν Μπάρτον, ο οποίος έχει μια κονσόλα με όλα τα όργανα της ορχήστρας, εκεί καθόμαστε και γράφουμε σύμφωνα με το πώς θέλω να ακούγεται κάτι».

Το πιάνο δεν είναι καινούργια αγάπη. Αρχισε να κάνει μαθήματα σε ηλικία έξι χρονών. «Ο πατέρας μου», αναφέρει σε αυτή τη συνέντευξη, «μου είχε επίσης φέρει μια εγκυκλοπαίδεια όπου υπήρχε ένα σκίτσο του Μπετόβεν που τον έδειχνε με τα χέρια του πάνω στα αυτιά του – είχε αρχίσει να χάνει την ακοή του. Με είχε εντυπωσιάσει το ότι ήταν κουφός και όμως έγραφε μουσική. Τόσο που και εγώ με τον αξιοθρήνητο τρόπο μου προσπαθούσα να συνθέσω».

Οταν άκουσε την ορχήστρα να παίζει τη μουσική του, ένιωσε να του «κόβεται η ανάσα». Συγκινήθηκε. Η αγάπη του για τη μουσική φτάνει στα μεγέθη εκείνης για την υποκριτική. Ηδη μάλιστα ο 73χρονος ηθοποιός έχει παρουσιάσει τη μουσική του στο κοινό με κονσέρτα που έδωσε στην Αγγλία και αλλού.

Ο Χόπκινς για τον πολύ κόσμο θα είναι για πάντα ο παρανοϊκός Χάνιμπαλ Λέκτερ, αλλά όσοι τον ξέρουν από κοντά μιλάνε για έναν πολύ γλυκό άνθρωπο, που απολαμβάνει κάθε μέρα – σαν να τη βλέπει για πρώτη φορά – τη θέα στη θάλασσα στο Μαλιμπού Μπιτς, όπου είναι το σπίτι του, λίγα μέτρα πιο πάνω από αυτό του Μπομπ Ντίλαν και της Τζούλια Ρόμπερτς.

Μπορεί κανείς να τον πετύχει να κάνει βόλτες στα art shops της Σάντα Μόνικα ή ακόμη και να εμφανίζεται ανάμεσα στο κοινό του τάλεντ σόου «American Idol».