Προτεραιότητα στην απονομή σύνταξης θα έχουν δημόσιοι υπάλληλοι που εντάσσονται στο καθεστώς της εφεδρείας. Με διάταξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο, ορίζεται πως η σύνταξη θα πρέπει να εκδίδεται το αργότερο μέσα σε 4 μήνες από την αυτοδίκαιη απόλυση των υπαλλήλων και την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Προβλέπεται επίσης η εξαίρεση από το μέτρο της εφεδρείας του εκπαιδευτικού προσωπικού των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων, Μηχανικών, Ραδιοηλεκτρονικών – Ραδιοεπικοινωνιών καθώς και του αντίστοιχου προσωπικού των Δημόσιων Σχολών Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων Ασπροπύργου και Μακεδονίας καθώς, όπως επισημαίνεται, «θα οδηγούσε σε πλήρη αποδυνάμωση της ναυτικής κατάρτισης και επιμόρφωσης των στελεχών Εμπορικού Ναυτικού».

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο πολυνομοσχέδιο δεν θα καταργηθούν και οι κενές οργανικές θέσεις του ναυτικού προσωπικού των Πλοηγικών Σταθμών, του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και οι θέσεις του κλάδου ΔΕ τηλεφωνητών, που προορίζονται να καλυφθούν αποκλειστικά από τυφλούς.