Πραγματική στήριξη της κυβέρνησης ενόψει των κρίσιμων διαστάσεων που προσλαμβάνει το εθνικό θέμα απαιτεί πλέον από τους κυβερνητικούς εταίρους που μετέχουν στην κυβέρνησή του ο Λουκάς Παπαδήμος.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στους συνομιλητές του για το θέμα των επικουρικών συντάξεων: αν δεν υπάρξει συμφωνία και των τριών κομμάτων επί των περικοπών και των γενικότερων αλλαγών στα ασφαλιστικά δεν πρόκειται να υπάρξει νομοσχέδιο και με πρωτοβουλία του θα αποσυρθεί.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μια βασική απαίτηση της τρόικας – καταγράφεται μάλιστα στην επιστολή που έχει αποστείλει στον κ. Παπαδήμο – δεν θα υλοποιηθεί. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί εν πολλοίς και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, όπως και η εκταμίευση της επόμενης δόσης-μαμούθ του δανείου, των 89 δισ. ευρώ. Η παραπομπή του θέματος σε επιτροπή τεχνοκρατών – που συμφωνήθηκε χθες – προφανώς δεν αμβλύνει το πρόβλημα, δεδομένου ότι η απόφαση συνοδεύθηκε από έντονη κριτική της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν αποδέχεται μειώσεις. Προφανώς, ωστόσο, συνιστά μια διέξοδο για να μην επέλθει ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και πληγεί καίρια η συνοχή της.

Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος έχει προβληματιστεί έντονα από τη στάση που τηρούν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του, φέρεται διατεθειμένος να απαιτήσει από τους τρεις αρχηγούς να εγκαταλείψουν τη φραστική στήριξη και να περάσουν στα έργα, δεδομένου ότι από τις 15 Ιανουαρίου και μετά, όταν αφικνείται στην Αθήνα η τρόικα, ξεκινάει ένα «δίμηνο-κόλαση» κατά την έκφραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στο δίμηνο αυτό, παίζονται όλα. Κι από το αν θα κριθούν θετικά ή όχι οι επιδόσεις της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η ευόδωση της προσπάθειας που κάνει η χώρα.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις το Πρωθυπουργού κατά τις προχθεσινές συναντήσεις του με τους κοινωνικούς εταίρους, όταν προειδοποίησε – και προφανώς αποδέκτες αυτών των προειδοποιήσεων ήταν οι Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης – ότι από την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα κριθεί αν στο τέλος του Μαρτίου θα αποφύγει η Ελλάδα μια άτακτη χρεοκοπία και ό,τι αυτή συνεπάγεται για τη χώρα και τους πολίτες.

Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος ενόψει της άφιξης της τρόικας δεν αποκλείεται να επιδιώξει σύσκεψη με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τεθούν σε συζήτηση ενώπιος ενωπίω όλα τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων και να χαραχτούν «κόκκινες γραμμές», ζητάει σε κάθε περίπτωση να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης των κομμάτων πάνω στα κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης.

Κατά τις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους ανέφερε ότι «όλα είναι προς συζήτηση», αλλά όπως έσπευσε να σημειώσει, αυτό δεν σημαίνει ότι και όλα είναι προς υιοθέτηση ή αποδοχή.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι το «θέμα» με τις επικουρικές συντάξεις αποτελεί τη λυδία λίθο για την επίτευξη μιας πραγματικής συνεργασίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης, εκτιμάει ότι χωρίς κοινωνική συναίνεση δεν πρόκειται να υπάρξει καμία από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρόικα.