Θα αφήσουμε επιτέλους τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της; Πολιτικοί, παπάδες, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, θρησκόληπτοι, καλόγεροι, καθηγητές επιτρέπεται να εναντιώνονται σε αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών; Τι είναι το Συμβούλιο Εφετών; Γενική συνέλευση πολυκατοικίας; Με τέτοια μυαλά πώς μπορούμε να πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να πάμε μπροστά ως χώρα;

Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, ο Εφραίμ, πρέπει να προφυλακισθεί. Τελεία και παύλα. Τι είναι ο Εφραίμ; Υπεράνω του νόμου; Δεν είμαστε καλά, μου φαίνεται. Και άκουσα στην τηλεόραση και κάποιον άλλο ρασοφόρο να λέει προκλητικά ότι και ο Ιησούς Χριστός δικάσθηκε και καταδικάσθηκε. Αρα, δεν πρέπει να θεωρούμε αλάνθαστη τη Δικαιοσύνη. Χριστός και Εφραίμ, το ίδιο πράγμα!

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι δικαστές κάνουν και λάθη. Παράδειγμα, ο ανακριτής που άφησε ελεύθερο τον Μάκαρο, και ο Μάκαρος την κοπάνησε στα Σκόπια. (Ευτυχώς, τώρα συνελήφθη, θα δικαστεί και θα πληρώσει). Πάμε και στην περίπτωση του Εφραίμ. Ο ηγούμενος δεν επρόκειτο να το σκάσει, όπως συνέβη με τον Ψωμιάδη. Και δεν ήταν δυνατόν να ανταλλάξει και πάλι νερό της Βιστωνίδας με κρατικά ακίνητα. Επομένως, το Συμβούλιο Εφετών είχε την ευχέρεια, βάσει του νόμου, να μην τον προφυλακίσει.

Τον έκρινε όμως προφυλακιστέο. Από ‘κεί και πέρα, όλοι μας οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφασή του. Και όχι να διοργανώνουμε συλλαλητήρια, να τον περιμένουμε έξω από το Εφετείο και να φωνάζουμε «άξιος» ή να δηλώνουμε, όπως ο Μητσοτάκης, «και οι κρίνοντες κρίνονται». Τι θα πει αυτό; «Είμαι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ»; Για να μην πω ότι κρύβει μέσα της και ένα είδος απειλής αυτή η – κλασική – φράση.

Και δεν φτάνουν μόνον αυτά: μπήκε και η Ρωσία στη μέση! Με έναν τρόπο που αποτελεί πρόκληση, αφού τονίσθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και από τον Πατριάρχη ότι η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου δεν σέβεται τις αποφάσεις και τις προσταγές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Χαμός, δηλαδή, για έναν μοναχό που είναι μπλεγμένος με σκοτεινές ιστορίες και έκανε «τουρνέ με την Αγία Ζώνη» για να βοηθήσει τον Πούτιν στην προεκλογική του καμπάνια! (Οπως κάποτε, κάποιος άλλος, για το θέμα των ταυτοτήτων έφερε από την Αγία Λαύρα το λάβαρο της Επανάστασης του ’21 και το επεδείκνυε στους πιστούς της Πλατείας Συντάγματος!)

Να δούμε τι άλλο μας περιμένει, με την περίπτωση του Εφραίμ που αποδεδειγμένα αντήλλασσε το νερό της Βιστωνίδας με κρατικά οικόπεδα και ύστερα μοσχοπουλούσε τα οικόπεδα για να μαζέψει λεφτά για το μοναστήρι του! (Θυμάμαι ένα τραγούδι του μεγάλου Μπιθικώτση, την «Κυρά»: «Κι όταν βγει στο παραθύρι/ πώς φοβάμαι μη με δείρει/ και κλειστώ σε μοναστήρι/ και με φάν’ οι καλογήροι!»). Οπως θυμάμαι και ένα υπέροχο διήγημα του Σκαμπαρδώνη, από το τελευταίο βιβλίο του «Περιπολών περί πολλών τυρβάζω», όπου ένας καλόγερος του Αγίου Ορους έχει ανεβάσει σε μια σπηλιά, με τη βοήθεια αλβανών χαμάληδων, ένα πιάνο και παίζει τα δειλινά Σούμπερτ, Ερίκ Σατί και Χατζιδάκι! Και όχι μόνον αυτό: στη σπηλιά έχει θαμμένο και ένα Καλάσνικοφ με εκατοντάδες σφαίρες!

Τετάρτη σήμερα. Πολιτικό Συμβούλιο, πάλι, του ΠΑΣΟΚ. Και ο Γιώργος Παπανδρέου θα τονίσει ξανά στην ομιλία του προς υπουργούς, βουλευτές κ.ά. ότι θα… πράξει το καθήκον του!