Αιχμές για εμπλοκή στελεχών της δημοτικής αστυνομίας μεγάλων δήμων σε κυκλώματα παρεμπορίου άφησε χθες κορυφαίος παράγων του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Εχω ακούσει ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί κορυφαία στελέχη της δημοτικής αστυνομίας σε μεγάλους δήμους», ανέφερε χαρακτηριστικά, εννοώντας πιθανή εμπλοκή τους σε κυκλώματα που νέμονται το μαύρο χρήμα του παρεμπορίου. Ο τζίρος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος αφού εκτιμάται ότι ετησίως υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ. Η διεξαγωγή της έρευνας, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες πηγές.

Το ίδιο στέλεχος άφησε αιχμές και για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις καταστροφές προϊόντων παρεμπορίου που κατάσχονται, λέγοντας πως είναι γραφειοκρατικό και χρονοβόρο. Από την πλευρά τους, κύκλοι του ΣΔΟΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας επισημαίνουν ότι στο 4ο υπόγειο της Βαρβακείου Αγοράς οδηγούνται καθημερινά εκατοντάδες προϊόντα-μαϊμού που εντοπίζονται στην κατοχή πλανόδιων μικροπωλητών. Τεράστιες πρέσες θρυμματίζουν CD, DVD, αρώματα και παιχνίδια, ενώ ρούχα, τσάντες και παπούτσια καταστρέφονται γρήγορα με ψαλιδιές. Τα υπολείμματά τους οδηγούνται στην υψικάμινο για να ολοκληρωθεί η καταστροφή τους. Οταν οι ποσότητες είναι μεγάλες, επιστρατεύονται απορριμματοφόρα του δήμου και η καταστροφή γίνεται επιτόπου. «Αυτό συμβαίνει καθημερινά για τα προϊόντα που κατάσχονται στους δρόμους της Αθήνας. Διαφορετική ωστόσο πρακτική ακολουθείται όταν εντοπίζονται αποθήκες με μεγάλες ποσότητες προϊόντων παρεμπορίου», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος της Αθήνας και υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία Τάσος Αβραντίνης.