Επιστροφή κοινοτικών πόρων περίπου 500 εκατ. ευρώ για παράνομες ενισχύσεις που δόθηκαν το 2009 στους αγρότες από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους στις εθνικές οδούς, ζητά η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη, η απόφαση που θα δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ θα ζητά την επιστροφή του πακέτου Χατζηγάκη, 415 εκατ. ευρώ, που πληρώθηκε το 2009 σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με το αιτιολογικό ότι δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες για τη νόμιμη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, η Κομισιόν είχε εξετάσει και πληρωμές 387 εκατ. ευρώ, που έγιναν επίσης μέσω ΕΛΓΑ το 2008. Τελικά η ΕΕ αποδέχθηκε τα επιχειρήματα των ελληνικών Αρχών για την αιτιολόγηση των 378 εκατ. ευρώ, επομένως το ποσό που πρέπει εντόκως να επιστραφεί είναι γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή θέτει προθεσμία τεσσάρων μηνών για την ανάκτηση από τους παραγωγούς των σχετικών ποσών και ζητά πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν, το αργότερο μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου. Αν η χώρα δεν συμμορφωθεί, η Κομισιόν θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο κ. Σκανδαλίδης έδωσε εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ασκήσει προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ καθώς και να καταθέσει αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. «Δεν θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να πληρώσει ούτε ένα ευρώ», ισχυρίζεται από την πλευρά του ο κ. Χατζηγάκης.