Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως μπαίνουν στην τελική ευθεία όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες ανταλλαγής των ομολόγων και γι’ αυτό το σκέλος πηγές κοντά στη διαδικασία μεταδίδουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων δέκα ημερών με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών. Αντίθετα, η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά της απαισιοδοξίας σχετικά με το πόσοι ιδιώτες θα αποδεχθούν τελικά το εθελοντικό κούρεμα, φέρνοντας στο προσκήνιο νομοθετική πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς με την οποία η συμμετοχή στο εγχείρημα θα λαμβάνει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

κινηση τακτικησ. Σε αυτό το πλαίσιο, τραπεζικές πηγές ερμηνεύουν περισσότερο ως κίνηση τακτικής, με την έννοια της άσκησης πιέσεων για εθελοντική συμμετοχή υπό τον κίνδυνο μεγαλύτερων απωλειών, τις πληροφορίες που φέρουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Γερμανία να επιθυμούν κούρεμα των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Μπλούμπεργκ, ανέφερε όμως ότι «οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να λήξουν σύντομα» χωρίς να προδικάζει το αποτέλεσμα. Η γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» σημείωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τους πιστωτές της για κούρεμα μέχρι και 75% αντί για 50%. «Κανένα σχόλιο για το PSI», απαντούσε αρμόδιο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Κορυφαίοι τραπεζίτες ανέφεραν χθες στα «ΝΕΑ» ότι, ακόμα και πριν από την έλευση της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου αναμένεται πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του PSI» (διάρκεια νέων ομολόγων, επιτόκιο, ύψος μετρητών που θα λάβουν οι ιδιώτες ως «αντίδωρο» όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος για τη συμμετοχή τους).

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Μέχρι να υλοποιηθεί όμως η συμφωνία θα απαιτηθεί διάστημα τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου καθώς στο μεσοδιάστημα, αν δεν υπάρχει ικανοποιητική εθελοντική συμμετοχή, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να νομοθετήσει την ενσωμάτωση των λεγόμενων Collective Action Clauses, στο εθνικό δίκαιο.

διεθνησ πρακτικη. Τα CAC’s αποτελούν διεθνή πρακτική, η οποία ορίζει ότι σε περίπτωση όπου το 75% (ή και χαμηλότερο ποσοστό) των πιστωτών δεχθεί οικειοθελές κούρεμα των ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους, τότε η απόφαση αυτή δεσμεύει το 100% των πιστωτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική νομοθετική πρωτοβουλία είναι έτοιμη στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, ελληνική κυβέρνηση και τρόικα πρέπει να έχουν λάβει όλα τα μέτρα ώστε να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του «πιστωτικού γεγονότος» που θα ακολουθήσει.