Προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για τις πρώτες ελληνικές παραχωρήσεις ερευνών πετρελαίου σε τρία «οικόπεδα» στις θαλάσσιες περιοχές Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο, καθώς και στη χερσαία περιοχή Ιωάννινα, που είχαν παραχωρηθεί και στο παρελθόν για γεωτρήσεις χωρίς όμως αξιόλογα αποτελέσματα.

Οι τρεις περιοχές περιλαμβάνουν εκτιμώμενα αποθέματα της τάξεως των 250 εκατομμυρίων βαρελιών και η διαδικασία της παραχώρησης θα γίνει με τη μέθοδο της ανοικτής πρόσκλησης (open door). Πρόκειται για ένα είδος ανοικτού διαγωνισμού προς κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος μπορεί να ζητήσει από το ελληνικό Δημόσιο όλα τα διαθέσιμα από παλαιότερες γεωτρήσεις στοιχεία για τις εν λόγω περιοχές. Κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία μπορεί να υποβάλει προσφορά το αργότερο μέχρι και τις 2 Ιουλίου και για πλέον της μιας υπό παραχώρηση περιοχής.

Τα μισθώματα θα κυμαίνονται μεταξύ 2% και 20% επί της ποσότητας των υδρογονανθράκων που θα παράγονται και θα αποδίδονται σε χρήμα ή σε είδος. Το μίσθωμα θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.